Basiliek H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch

Bij het naderen van Oudenbosch zie je het al, de imposante koepels van de Basiliek van Oudenbosch en Jongensinternaat St. Louis. Eenmaal in Oudenbosch waan je je in Rome. De prachtige bouwwerken in Romeinse bouwstijl, de pleinen, de cour van St. Louis, Sterrenwacht Tivoli. Samen vormen ze het historisch hart van Oudenbosch. De Basiliek is van het stadscentrum het imposantst. Deze kerk is een geschaalde kopie van de Sint Pieter in Vaticaanstad en de Sint Jan van Lateranen in Rome. On-Nederlands maar in de historie van Oudenbosch helemaal op zijn plaats.

Openingstijden

  • maandag : 10:00 - 16:30
  • dinsdag: 10:00 - 16:30
  • woensdag: 10:00 - 16:30
  • donderdag: 10:00 - 16:30
  • vrijdag: 10:00 - 16:30
  • zaterdag: 10:00 - 16:30
  • zondag: 10:00 - 16:30

Geschiedenis van de Basiliek van Oudenbosch

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Hotel en Klooster Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

De Basiliek van Oudenbosch als bezienswaardigheid

In de Basiliek van Oudenbosch heerst een bijzondere sfeer, het is allesbehalve een gewone kerk. De gedetailleerde voorzijde naar voorbeeld van de Sint Jan van Lateranen met de prachtige beeldhouwwerken, details en hoge bogen nodigt uit tot een bezoek. Bij binnenkomst zie je pas echt hoe immens de Basiliek is, de hoge plafonds, marmeren zuilen en natuurlijk ook de imposante koepel zorgen  samen voor het gevoel dat je niet een gewone kerk bent binnengewandeld. Een hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is ook zeker de apsis, het halfronde gedeelte achter het altaar. Deze prachtig vormgegeven verhoging in de Basiliek met een prachtig glas in loodraam heeft al menig bezoeker doen stilstaan. Het letterlijke hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is de koepel. Deze is te betreden met een 140-treden tellende wenteltrap. Nog voor je de Basiliek betreedt kom je al langs een bijzonder beeld. Dit beeld vertelt het verhaal over de Nederlandse Zouaven. Op steenworp afstand van de Basiliek vind je het Nederlands Zouavenmuseum, waar je meer leert over dit bijzondere vrijwilligersleger die naar Rome trokken voor de paus.

Bezoek de Basiliek van Oudenbosch

U kunt 7 dagen per week de Basiliek bezoeken, met of zonder gids. Ook zonder gids is er meer dan genoeg te zien in de Basiliek, maar als u geïnteresseerd bent in de verhalen die schuilgaan achter de gemarmerde pilaren, het baldakijn en de rest van deze imposante kerk, dan is een rondleiding onmisbaar tijdens uw bezoek aan de Basiliek. Of u nu alleen of met een groep komt, een rondleiding is tijdens openingstijden, behalve tijdens diensten, bijna altijd mogelijk. U betaalt € 17,00 per groep tot 10 personen. U heeft dan een eigen gids. Voor iedere extra persoon bedragen de kosten €1,00 per persoon. Op zaterdag om 15:00 is het mogelijk om aan te sluiten bij een rondleiding voor €3,50 per persoon. Tickets voor deze openbare rondleiding zijn te bestellen via de ticketshop of ter plaatse bij de gids.

Gidsen spreken naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans. De audiotour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Wilt u een aandenken aan uw bezoek aan Oudenbosch? Dan vindt u in de crypte van de Basiliek van Oudenbosch een winkeltje met een uitgebreid assortiment souvenirs, religieuze artikelen en devotionalia.

Tickets boeken

Draag jouw steentje bij aan de Basiliek!

De toekomst van markante religieuze gebouwen zijn helaas onzeker, zo ook voor de Basiliek. Ondanks de inspanningen van Stichting Behoud Basiliek is de toekomst van dit unieke monument niet zeker. Elke bijdrage doet ertoe! Wil jij jouw steentje bijdragen? Klik dan hier of doneer direct.

 

Andere locaties in de buurt