fbpx

Basiliek H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch

Klein Brabants Rome

Bij het naderen van Oudenbosch zie je het al, de imposante koepels van de Basiliek van Oudenbosch en Jongensinternaat St. Louis. Eenmaal in Oudenbosch waan je je in Rome. De prachtige bouwwerken in Romeinse bouwstijl, de pleinen, de cour van St. Louis, Sterrenwacht Tivoli. Samen vormen ze het historisch hart van Oudenbosch.

Geschiedenis van de Basiliek

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Hotel en Klooster Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

De Basiliek als bezienswaardigheid

In de Basiliek van Oudenbosch heerst een bijzondere sfeer, het is allesbehalve een gewone kerk. De gedetailleerde voorzijde naar voorbeeld van de Sint Jan van Lateranen met de prachtige beeldhouwwerken, details en hoge bogen nodigt uit tot een bezoek. Bij binnenkomst zie je pas echt hoe immens de Basiliek is, de hoge plafonds, marmeren zuilen en natuurlijk ook de imposante koepel zorgen  samen voor het gevoel dat je niet een gewone kerk bent binnengewandeld. Een hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is ook zeker de apsis, het halfronde gedeelte achter het altaar. Deze prachtig vormgegeven verhoging in de Basiliek met een prachtig glas in loodraam heeft al menig bezoeker doen stilstaan. Het letterlijke hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is de koepel. Deze is te betreden met een 140-treden tellende wenteltrap.

Vanuit de koepel heb je een prachtig uitzicht over het historische centrum vol bezienswaardigheden. Nog voor je de Basiliek betreedt kom je bijvoorbeeld al langs een bijzonder beeld. Dit beeld vertelt het verhaal over de Nederlandse Zouaven. Vanuit de koepel kijk je recht op het gelijknamige museum, het Zouavenmuseum. Een museum waar dit beeld verder tot leven komt!

Rondleidingen en Audio-tours

Een bezoek aan de Basiliek wordt pas echt interessant met de verhalen. Daarom is het voor bezoekers aan de Basiliek van Oudenbosch mogelijk om een rondleiding met een gids of een audio-tour te volgen. Deze rondleiding reserveert u via onderstaande knop. Gidsen spreken naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans. De audio-tour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.  Naast de rondleiding en audio-tour in de Basiliek is het mogelijk om de koepel van de Basiliek te bezichtigen, hiervoor moet je een beklimming maken van 140 traptreden, waarna jezelf ongeveer 28 meter boven de kerkvloer bevind. Een bezoek aan de koepel kost € 0,50 cent per persoon.

Rondleiding reserveren

Wilt u een aandenken aan uw bezoek aan Oudenbosch? Dan vindt u in de crypte van de Basiliek van Oudenbosch een winkeltje met een uitgebreid assortiment souvenirs, religieuze artikelen en devotionalia.

Lees hier meer bijzondere verhalen over de Basiliek van Oudenbosch!

Waar?

Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara
Markt
Oudenbosch

Basiliek H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara
Markt
Oudenbosch

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers