Doen in West-Brabant

Zoek je een uitje in West-Brabant? Er is van alles te doen in West-Brabant. Ontdek de prachtige natuur, imposant erfgoed en de leukste activiteiten om te doen in West-Brabant. Leef je uit in een klimbos, op een kartbaan of tijdens een festival. Ga op boottocht door West-Brabant of op Zeehondensafari of stap achter het stuur van een electrisch bootje en ontdek de Biesbosch. We inspireren je graag met de leukste tips voor een dagje uit in West-Brabant, want er is meer dan genoeg te doen in West-Brabant!

Navigeer snel naar:

Actief er op uit in West-Brabant

Zoek je meer spanning? Een gave activiteit voor kinderen of een keer écht wat anders? Gelukkig is er ook genoeg te doen als je een actief uitje zoekt in West-Brabant! Van het grootste waterspeelpark van Nederland en België tot een van de uitgebreidste leisureparks van Nederland. Het ligt allemaal dicht bij elkaar in West-Brabant.

Splesj! Bosbad Hoeven

Wist je dat het grootste Waterspraypark van Europa in West-Brabant ligt? Splesj is daarnaast het meest spectaculaire waterspeelpark met pijlsnelle en bijzondere glijbanen

Klimbos Brabantse Wal

Ga los in de natuur! Klimbos Brabantse Wal is klimplezier voor iedereen. Van de juniorroute tot de extra spannende grijze route.

Avontura_Roosendaal

Leisurepark de Stok

Zeg je actie, dan moet je echt naar Leisurepark de Stok in Roosendaal. Jong en oud kunnen hier hun hart ophalen. Skydiven, trampolinespringen of los gaan in Playdome hét nieuwe Family Entertainment Center van Nederland.

jachthaven oudenbosch

Op 't water

In West-Brabant kan je haast overal het water op. Ga zelf varen in de Biesbosch ofover de singel in Breda. Ga suppen in de Cruijslandse Kreken of kanoën op de Steenbergsche Vliet.

parachutespringen breda internationl airport

Rondvluchten en parachutespringen

Doe eens wat anders! Bij Breda International Airport ervaar je luchtvaart op alle mogelijke manieren. Een vliegend museum, de oudste parachuteclub van Nederland gezellige restaurants om naar de vliegtuigen te kijken of ga vliegen boven West-Brabant!

escaperoom hoeven

Escapegames Hoeven

Zin in een zenuwslopende game, maar wil je wel lekker buiten in de natuur blijven? Probeer dan eens één van de Outdoor Escaperooms op te lossen.

Culturele en historische uitjes in West-Brabant

West-Brabant is een bijzondere streek waar door de eeuwen heen veel gebeurd is. Sommige plekken kennen een historie die méér dan 700 jaar teruggaat. Één van de oudste steden van Nederland, Geertruidenberg lig in West-Brabant aan de rand van de Biesbosch. Geertruidenberg en diverse andere plaatsen zijn onderdeel van de Zuiderwaterlinie die Holland moest beschermen. De eerste bouwwerken van de linie stammen uit de 16e eeuw als de Spanjaarden aan de deur kloppen. Maar er is meer historie dan alleen de Zuiderwaterlinie in West-Brabant. Bijzondere kerken en seminaries, bestuurscentra en kunsthistorie, je vind het allemaal in West-Brabant. We hebben de populairste bestemmingen alvast op een rijtje gezet.

dagje uit west-brabant

Vestingstad Willemstad

Stadsmuren, stervormige dijken, bunkers en kruithuizen. Het roemrijke verleden lied zijn sporen na in Willemstad. Bezoek het Mauritshuis of geniet van de vele terrassen aan de gezellige haven. Geniet van Willemstad

dagje uit in west-brabant

Nassaustad Breda

Duik in het verleden van de Nassaus en hun band met Breda. Ga terug in de tijd en ontdek het verhaal van Het Turfschip van Breda. Geniet van de vele terrassen, restaurant en cafés. Kortom, écht bourgondisch genieten.

dagje uit west-brabant

Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant is de oudste, langste en meest gebruikte Waterlinie van Nederland. Van Heusden tot Bergen op Zoom ontdek je de mooiste forten en de gezelligste vestingssteden.

Markiezenhof Bergen op Zoom

In het oudste stadspaleis van Nederland komt alles samen. Beleef het verleden, het heden en de toekomst. Met diverse collecties is er genoeg te zien in het Markiezenhof.

Basiliek

Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek van Oudenbosch is niet zomaar een kerk. Het is een geschaalde kopie van de Sint Pieter in Rome. Hij staat niet voor niets in Oudenbosch. Waarom de kerk in Oudenbosch staat ontdek je tijdens een rondleiding of met de audiotour.

Van Gogh in West-Brabant

Brabant: de geboorte regio van Vincent van Gogh. Bezoek zijn geboorteplaats Zundert en het Vincent van GoghHuis. Volg Vincent verder in zijn leven naar Etten-Leur. De Van Gogh Kerk verteld zijn verhaal als beginnend kunstenaar.

Adrianus Laros

Zouavenmuseum

Een museum uniek in zijn soort. Het Zouavenmuseum vertelt het vergeten verhaal van de Pauselijke Zouaven die in de 19e eeuw vanuit de hele wereld naar Italië trokken om de Paus te verdedigen. Nederland was hofleverancier met ruim 3500 jonge mannen. In dit museum wordt deze periode herinnert.

dagje uit in west-brabant

Vlasserij- en suikermuseum

Vlas en suikerbieten zijn niet weg te denken uit de geschiedenis van West-Brabant. Vlas is inmiddels van de akkers verdwenen. Het museum is te bezoeken in Klundert. Kom luisteren naar het verhaal van deze industrie.​

Bezoek natuurgebieden in West-Brabant

West-Brabant is wat natuur betreft een enorm afwisselend gebied. Geniet je van een goede wandeling in de bossen, dan kan je je volop uitleven in West-Brabant. Dwars door de regio ligt “de Naad van Brabant”. Aan de ene kant liggen de hogere zandgronden, aan de andere kant de natte kleigrond. Dat zie je ook in het landschap en de natuur! De hoger gelegen zandgronden staan vol met bossen en heides die haast aaneengesloten van Breda tot Bergen op Zoom doorlopen. De noordelijke kleingronden bestaan voor grote delen uit polders en dijken. Dit maakt de natuur in West-Brabant zo interessant! We hebben alvast wat wandelroutes en fietsroutes voor je uitgestippeld. Zelf op avontuur? Plan je eigen route met de routeplanner van Visit Brabant. 

dagje weg West-Brabant

Biesbosch

In Nationaal Park De Biesbosch is van alles te beleven. Geniet van de prachtige natuur of bezoek het Museumeiland! Meevaren? Stap aan boord van de Zilvermeeuw en ontdek de pracht van De Biesbosch.

Kalmthoutse Heide

Eén van de grootste stiltegebieden van Nederland en België. In het uiterste zuid-westen van de regio is dit een walhalla voor wandelaars én mountainbikers

Mastbos

Het mastbos is eeuwenoud. Sommige bomen staan er al ruim 500 jaar! Wandel over het vlonderpad. Struin met met de kids over het Kabouterpad of maak de mooie wandeling over het boswachterspad.

dagje uit in West-Brabant

Rucphense Heide en Bossen

Dagje genieten in de natuur? Ga heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden in de Rucphense Bossen. Je vindt er zandvlaktes, loofbossen, hei en graslanden. Speciaal voor het gezin is er een familieroute van 3 km!

pagnevaart

Pagnevaartbos

Het Pagnevaartbos ligt tussen Bosschenhoofd en Hoeven en is een ideaal wandelgebied om lekker uit te waaien. Er zijn diverse horecagelegenheden in de buurt om na een wandeling na te genieten.

Topevenementen in West-Brabant

Er is te veel te doen om op te noemen in West-Brabant. We hebben de belangrijkste UITagenda’s van West-Brabant hier benoemd. Hier vind je de meeste activiteiten in West-Brabant!

UITagenda Brabant

Op VisitBrabant vind je een uitgebreide agenda met alle activiteiten in West-Brabant. Selecteer op soort evenement of regio waarin je wilt zoeken.

UITagenda Halderberge

Bomvol concerten en andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de Fietsvierdaagse Hoeven, Classic Cars & Aeroplanes, Kunst- en Atelierroute Halderberge en Speciaalbierfestival Oudenbosch

Breda Jazz

UITagenda Breda

Breda bruist! Er is altijd wel iets te doen in de Nassaustad. Van muziekfestival tot stadswandeling en van culinair spektakel tot expositie.

Verblijven en overnachten in West-Brabant

Wil je het comfort van een hotelkamer of B&B, de frisse buitenlucht van een tent of het beste van beide werelden in een chalet of bungalow? In West-Brabant zijn zoveel overnachtingsmogelijkheden dat we ze niet allemaal kunnen opnoemen. Een goed overzicht vind je op VisitBrabant. Een paar bijzondere overnachtingsplekken willen we je niet onthouden.

Hotel de Draak

Hotel de Draak is het oudste hotel van Nederland. Dit hotel ligt in het centrum van Bergen op Zoom en ademt zijn historie!

De Wildert

Landgoed de Wildert

Voor de echte natuurliefhebbers is Camping Landgoed de Wildert een heerlijke bestemming. Hier staat de natuur écht centraal. De camping ligt midden in het bos, de eekhoorntjes lopen voor de caravan langs en de camping wordt zo gerund dat de natuur hier zo min mogelijk last van heeft!

Conf.centrum Bovendonk Hoeven

Hotel Bovendonk

Dat is pas bijzonder overnachten! Bovendonk is een voormalige priesteropleiding en is nu grotendeels in gebruik als hotel. Dit rijksmonument is ontworpen en gebouwd door Pierre Cuypers, die ook de Basiliek van Oudenbosch en het Rijksmuseum bouwde.

Groepsuitjes in West-Brabant

Ben je op zoek naar een leuk groepsuitje, bijvoorbeeld voor een familiedag, uitje met collega’s of een dagje weg met vrienden in West-Brabant? Er zijn veel verschillende soorten uitjes in West-Brabant. Of je nu een actief uitje zoekt, of een rustig uitje in de stad of in de natuur, in West-Brabant heb je een ruime keuze.

e-chopper

Toeren op de chopper

Ontdek West-Brabant met de E-chopper. Lekker toeren, ontspannen van A naar B. Te combineren met allerlei activiteiten onderweg!

Stadswandeling

Bezoek het erfgoed in Oudenbosch

Oudenbosch is een bijzonder plaatsje. Niet alleen de Basiliek van Oudenbosch, maar ook het jongens- en het meisjesinternaat en de verschillende musea zijn een bezoekje meer dan waard. Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en erfgoed is ook de stadswandeling met gids.

melkmysterie

Ontsnappen maar

Halderberge kent meer dan 5 escaperooms, zowel binnen als buiten. Durf jij de uitdaging aan te gaan met je vrienden, collega's of familieleden?