Halderberge ademt historie en architectuur

Halderberge is een pareltje voor wie op zoek is naar een cultuur. Onondekt, en daardoor deste interessanter. Ontdek wat de liefde voor het romeinse leven van Pastoor Hellemons teweeg bracht in Oudenbosch. Bewonder het werk van architect Pierre Cuypers en laat je verrassen door het verhaal van Oudenbosch tijdens een wandeling met gids. 

Bijzondere gebouwen met bijzondere verhalen

Halderberge heeft een aantal bijzondere gebouwen met een nóg bijzonderder verhaal. “wauw, hoe komt zo’n gebouw nu in dit dorp terecht?” is toch wel de meest gehoorde uitspraak wanneer de gidsen rondleidingen door het dorp Oudenbosch verzorgen. De gidsen leggen het graag uit. Een stukje historie die zeker wilt meekrijgen bij een bezoek aan Halderberge. 

Italië in West-Brabant

Oudenbosch is de plek die je niet mag missen als je een bezoekje aan West-Brabant brengt. Je kunt er eigenlijk ook niet omheen, want al vanaf de snelweg zie je twee koepels boven het Brabantse dorp uittorenen. De hoogste is van De Basiliek van Oudenbosch. Een reusachtig bouwwerk voor een dorp als Oudenbosch, maar toch 16x kleiner dan het origineel.
Het is een replica van de St. Pieter in Rome. De Basiliek is 7 dagen per week te bezoeken. Meer weten of op eigen gelegenheid de Basiliek ontdekken? Boek dan een rondleiding bij een gids of een audiotour.

De tweede koepel is even zoeken wanneer je in het dorp loopt, maar achter de muren van het voormalige jongensinternaat bevindt zich de kapel van Saint Louis. De kapel grenst aan ‘de grote Cour’, een fantastisch plein waar je je even in een pittoresk Italiaans dorpje waant. De gidsen van Saint Louis vertellen je graag meer over de geschiedenis tijdens een rondleiding.

Oudenbosch heeft ook twee bijzondere musea, Het Zouavenmuseum en Het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum.

Kerken, herenhuizen, seminarie

Halderberge bestaat naast Oudenbosch uit 4 andere dorpen, die ook zeker de moeite waard zijn om cultuur te snuiven. Oud Gastel heeft een prachtige kerk en het Mastboomhuis. Dit laatste is een huis van een burgemeestersfamilie, die na het overlijden van de laatste bewoner, Henry Mastboom, volledig is gebleven zoals het in 1999 is achtergelaten.

Hoeven is de moeite waard voor een wandeling in de oude dorpskern. Een wandeling langs mooie panden, met als hoogtepunt Seminarie Bovendonk. Een gebouw ontworpen door architect Pierre Cuypers, tevens de architect van De Basiliek in Oudenbosch.

Naast cultuur snuiven, is Halderberge ook een top bestemming voor liefhebbers van de natuur en avonturiers. 

Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch

In Oudenbosch zijn verschillende highlights en musea te bezoeken. Maar Halderberge heeft veel meer te bieden tijdens jouw bezoek aan West-Brabant. Op het Toeristisch Informatiepunt in het station van Oudenbosch vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan Halderberge of West-Brabant. Onze vrijwilligers helpen je graag!

Alle tips voor een dagje cultuur in Halderberge
Vorige
Volgende