Laurentiuskerk

De Laurentiuskerk in Oud Gastel is één van de oudere kerken van Noord-Brabant, de kerktoren stamt uit de 15e eeuw. Het schip van de kerk is in 1906 herbouwd en getekend door Gerardus van Swaaij, die ook verantwoordelijk was voor het front van de Basiliek in Oudenbosch.

Historisch mooi

De Sint-Laurentiuskerk in Oud Gastel is een prachtige kerk met een rijke historie. Al vanaf de 13e eeuw, toen de broeders van de Abdij van Hemiksem naar West-Brabant trokken om het land te cultiveren ontstond het land van Gestele tussen de rivieren Mark en Vliet. Dit gebied betrof het grondgebied van de gemeente Halderberge. Bovendonk in Hoeven was de plaats van waaruit de broeders en monniken aan het land werkten.

Op de plaats van de huidige kerk hebben twee andere kerken gestaan, een kerk die tot halverwege de 15e eeuw heeft dienstgedaan en de kerk waarvan nu nog de toren staat die omstreeks 1450 gebouwd is. Deze nieuwe kerk werd in de laat-gotische stijl opgetrokken. Door oorlogen en verval ontstaat eind 19e eeuw een dilemma: volledig renoveren of nieuwbouw. In 1898 wordt begonnen met de voorbereidingen. In 1905 wordt gestart met de bouw in neogotische stijl onder leiding van Gerardus Jacobus van Swaaij die eerder ook verantwoordelijk was voor het front van de Basiliek van Oudenbosch.

De Sint Laurentiuskerk

De “nieuwe” kerk in Oud Gastel is van een heel andere stijl en valt op tussen de andere West-Brabantse kerken vanwege zijn rijke decoratie. De kerk is te bezoeken van mei t/m september dagelijks van
9:00 uur tot 17:00 uur. 

 

De Mariakapel is vrij te bezoeken. De kerk is toegankelijk
tot aan het hekwerk achterin de kerk. 

Diensten

Iedere zondag om 9:30 uur is er een viering in de Sint-Laurentiuskerk. 

Rondleidingen 

De gidsen vertellen graag meer over de kerk tijdens een groepsrondleiding. Een rondleiding tot 15 personen bedraagt €25,00. Voor iedere extra persoon wordt €2,50 per persoon in rekening gebracht. Reserveren voor een rondleiding is mogelijk door te mailen naar info@visithalderberge.com

Andere locaties in de buurt