fbpx

Het Zouavenmuseum

Voor de paus!

Eind 19e eeuw richtte Paus Pius IX een internationaal vrijwilligersleger op, ter verdediging van het pauselijk rijk. Deze vrijwilligers werden ‘zouaven’ genoemd. Vooral onder Nederlanders was het animo groot; zo’n 3000 mannen meldden zich aan. De oudere lezers kennen waarschijnlijk nog wel het boek Pieter Jong – De held van Lutjebroek, het heldenverhaal over de zouaven! Het Zouavenmuseum is het enige museum dat het complete verhaal verteld van de Nederlandse zouaven. Je ziet er originele uniformen, unieke schilderijen, kostbare vaandels en veel brieven, foto’s, dagboeken, souvenirs en onderscheidingen. Zo leer je de zouaven bijna persoonlijk kennen.

Oudenbosch, verzamelpunt der Zouaven

Oudenbosch vormde in de jaren 1864-1870 hét verzamelpunt voor de Nederlandse zouaven. De vrijwilligers werden gekeurd, kregen te eten en wachtten hier op de trein naar Brussel en Marseille. De plaatselijke verbondenheid met Rome werd nog extra benadrukt door het organiseren van landelijke hulpacties om de Vaticaanse Staat voor de ondergang te behoeden in de jaren van 1863 tot 1870.  Voorloper hierin was Pastoor Willem Hellemons, de bouwpastoor van de Basiliek van Oudenbosch. Het beeld van Paus Pius IX met een stervende zouaaf aan zijn voeten op het plein voor de Basiliek herinnert nog steeds aan deze periode. Op de achterzijde van de sokkel treffen we de namen van de Nederlandse zouaven, die hun leven gaven voor deze zaak. In het Zouavenmuseum keren de Zouaven terug, bijna in levende lijve.

 

Voor kinderen is er een speciale rondleiding gevolgd door een speurtocht in het museum.

Bron: Heemkundekring Broeder Christofoor

Bezoek het Zouavenmuseum

I.v.m. de maatregelen vanuit het RIVM is het noodzakelijk om voorafgaand aan je bezoek te reserveren. Bestel hier je tickets voor het museum!

Voor groepen bestaat de mogelijkheid het gehele jaar door op afspraak het museum te bezoeken. Tijdens Carnaval en tussen Kerstmis en Nieuwjaar gesloten.

Een bezoek aan het museum duurt ongeveer drie kwartier.

 

Waar?

Stichting Nederlands Zouavenmuseum
Markt
Oudenbosch

 • Bezoek de website
 • 0165-313448
 • info@zouavenmuseum.nl
 • Social media

  Extra informatie

  • Openingstijden
  • Dinsdag: 14.00 - 17.00 uur (het hele jaar)
   Zondag: 14.00 - 17.00 uur (iedere 1e en 3e zondag vd maand)
  • Tijdsduur
  • 45 min.
Het Zouavenmuseum Stichting Nederlands Zouavenmuseum
Markt
Oudenbosch

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers