Oud Gastel

Op ontdekkingsreis in Oud Gastel

Oud Gastel is een mooi dorp met een rijke historie die overal te voelen is. Of je nu het Mastboomhuis bezoekt en terug in de tijd gaat of op solextour gaat door het West-Brabantse land,  achter iedere hoek wacht een nieuwe verrassing!

Wat te doen in Oud Gastel

Oud Gastel is één van de dorpen in de gemeente Halderberge. Met een levendig verenigingsleven is er altijd wel iets te doen. De nationale triathlon, tractorpulling en Sfeerpop zijn bekende evenementen die in Oud Gastel worden georganiseerd. In Oud Gastel ligt ook een prachtige historie verstopt. In het heemkundehuis en het Mastboomhuis ontdek je de verhalen die verbonden zijn met het verleden van Oud Gastel.

Wie bijzonder wilt eten & drinken zit goed bij Café onder de Toren of bij Gastel Sfeer, waar de paardentram vroeger de Roosendaalsche Vliet per veer overstak.

Geschiedenisles Oud Gastel

De naam ‘Gastel’ wordt voor het eerst genoemd in geschreven bronnen in het jaar 1275. De Abdij van Sint Bernard krijgt een stuk land geschonken. Aan de monniken en fraters van de abdij wordt gevraagd het land van Gastel verder te bewerken. De oudste geschiedenis die Gastel kent is dus van de Parochie. Tot 1287 hoort ‘Gastel’ bij het land van Breda. Hierna komt het in gemeenschappelijk bezit van de Heren van Breda en Bergen op zoom. In 1458 komt het gebied geheel onder het Land van Bergen op Zoom te vallen. In 1533 werd dit land verheven tot Markiezaat.

In 1747 wordt Bergen op Zoom door de Fransen belegerd. Ook Oud Gastel merkt hier de gevolgen van: ‘vreemde’ militairen worden ingekwartierd en de bevolking moet veel vee en foerage afstaan aan de Fransen. Er verrijst een veldschans, Fort Willem, aan de Gastelsedijk West. Dit was een onderdeel van de linie om de Fransen tegen te houden. Ook in 1914-1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog, worden er in het kader van de mobilisatie militairen in het dorp ingekwartierd. Tevens vinden talrijke Belgische vluchtelingen onderdak in het dorp. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt Oud Gastel op 30 oktober 1944 bevrijd.

 

Wat te doen in Oud Gastel – Noord-Brabant

Er is genoeg te zien en doen in Oud Gastel! Als afstapplek is Oud Gastel een fijne plek waar je op menig terrasje kunt neerstrijken. Maar er is meer! In de zomer, tijdens het kersenseizoen vanaf half juni pluk je zelf kersen bij Voorbraak Kersengaard, haal je kersen “uit de muur” of koop je heerlijke kersenproducten zoals wijn, bier en chutney.

Cultuur- en geschiedenisliefhebbers halen hun hart op in het Mastboomhuis van de burgemeestersfamilie Mastboom die het huis als museum hebben nagelaten. Het huis is in suspended decay, geconserveerd zoals het was, te bezoeken.

Vakantie in Oud Gastel

Geïnspireerd geraakt en wil je langer dan één dag in Oud Gastel verblijven? Bijvoorbeeld een midweek, week of weekend? In- en rondom Oud Gastel zijn diverse B&B’s, Hotels en campings te vinden. Overnacht in een klooster, een camping midden in het bos of met weids uitzicht in de polder. Diverse accommodaties bieden leuke arrangementen aan. Bekijk alle overnachtingsmogelijkheden.

TIP

Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch

In Oudenbosch zijn verschillende highlights en musea te bezoeken. Maar Halderberge heeft veel meer te bieden tijdens jouw bezoek aan West-Brabant. Bij het Toeristisch Informatiepunt in Oudenbosch vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan Halderberge of West-Brabant. Onze vrijwilligers helpen je graag!

Weten wat er in de andere Halderbergse dorpen te doen is?

Alle locaties in Oud Gastel