Wandelen in klein Italië, gewoon in Oudenbosch

Cultuur snuiven en tegelijkertijd meer horen over de bijzondere gebouwen die je passeert? Boek dan een wandeling met één van onze enthousiaste gidsen. Van dinsdag t/m zondag start er om 11:00 uur een wandeling waarbij je op reservering kunt aansluiten, maar een privégids boeken voor jouw gezelschap kan natuurlijk ook. Het bourgondische Brabant ook proeven? Boek dan een bourgondische wandeling en ontvang tijdens de wandeling 3 lekkernijen. 

De stadswandeling door Oudenbosch is een must tijdens je bezoek aan de gemeente Halderberge. Het cultureel erfgoed, de architectuur en de mooie verhalen doen je haast geloven dat je in een Italiaans dorpje loopt. Maak gebruik van de gratis audiotour of gegidste stadswandeling en loop in 1,5 uur mee langs de highlights. Laat je verrassen door de bijzondere gebouwen in dit dorp. Ook de Brabantse gezelligheid ontbreekt tijdens de wandeling niet.

De Italiaanse Invloeden van Pastoor Hellemons

Pastoor Willem Hellemons is een belangrijk personage in het verhaal van de stadswandeling. Deze man groeide op in Roosendaal, maar studeerde later in Rome, waar hij verzot raakte op het Roomse Italiaanse leven. Hoe dat kwam lees je in dit verhaal.

Bij zijn terugkeer in Nederland streek hij neer in Oudenbosch, maar hij bleef dromen over Italië. Geïnspireerd door de Italiaanse architectuur en levensstijl liet hij imposante gebouwen neerzetten. De Basiliek is daarvan de meest bekende. Deze kopie van de Sint-Pieter in Rome is vele malen kleiner, maar des te indrukwekkender in een dorpje als Oudenbosch. Ook de verschillende scholen en instellingen waar Pastoor Hellemons zich voor inzette bouwde hij in deze stijl. De economie in Oudenbosch kreeg door al deze bedrijvigheid een enorme boost. Er verrezen statige herenhuizen en de Haven en het station draaide overuren. De invloed die deze pastoor in de 19e eeuw had, maakt Oudenbosch tot wat het vandaag de dag is.

De verschillende bouwwerken zijn altijd goed bewaard gebleven en vormen de highlights van de stadswandeling.

Wandel je mee?

Het hele jaar door zijn er stadswandelingen van dinsdag t/m zondag. Om 11:00 uur vertrekt de Nederlandstalige gids vanaf het informatiepunt in Oudenbosch. Zeker zijn van een plekje? Reserveer dan je ticket alvast via onderstaande button. 

Kosten

Audiotour: Gratis
Reguliere wandeling: €5,00 p.p.
Bourgondische wandeling voor €10,- p.p. 

* Zowel een privégids als de bourgondische wandeling zijn tot medio juli te boeken met 50% korting o.b.v. de minimale groepsgrootte van 8 personen (of de prijs voor minimaal 8 personen. De korting wordt zichtbaar na het kiezen van een tijdsslot.

Audiotour Stadswandeling

Zelfstandig Oudenbosch en al haar verhalen ontdekken? Met de audiotour ga je zonder gids op pad en kom je langs 10 bijzondere plekken in Oudenbosch. Audiogids Mark vertelt je alles over de mooiste plekjes. De audiotour start, net als de stadswandeling, vanaf het station in Oudenbosch en is te volgen door de QR-code met de camera van je telefoon te scannen op het station óf op deze pagina.

Over de audiotour

  • Volg de stadswandeling audiotour gratis met de IziTravel App. De app download je gratis in de Appstore of Google Playstore via deze QR-code.
  • Neem een headset mee of beluister op de speaker van je telefoon.
  • Zet je locatievoorziening aan om de stadswandeling optimaal te kunnen volgen.
  • De Audiotour Stadswandeling Oudenbosch duurt ongeveer 1,5 uur.
  • De Audiotour volg je in het Nederlands, Engels en Duits.

Partners
De Audiotour Stadswandeling Oudenbosch is samengesteld en ontwikkeld door Visit Halderberge, stadsgids Mark Buijs en streekomroep Ons West Brabant. Voor vragen of meer informatie neem je contact op met tip@visithalderberge.com

Stadswandeling met gids

De bijzondere geschiedenis van Oudenbosch ontdek je het best met een gids. Vanwege de huidige maatregelen is een stadswandeling met gids in 2020 niet mogelijk. 

Van dinsdag t/m zondag kunt u om 11:00 meewandelen in Oudenbosch en ontdekt u de verhalen achter de Basiliek, het Jongensinternaat, de Zouaven, de zusters van St. Anna en de Sterrenwacht. 

Stadswandeling Audiotour

Loopt u liever zelfstandig door Oudenbosch? Dat kan met de meertalige Audiotour. Download de app van IZI.travel of volg de tour in je browser terwijl je langs alle bijzondere plekken loopt. 

De wandeling duurt afhankelijk van loopsnelheid ongeveer één uur. Een gedeelte van de route is ook in te korten, mocht u een verkorte versie willen volgen

Saint Louis - audiotour stadswandeling Visit Halderberge
Welkom terug!

We hebben je gemist. Er kan gelukkig steeds meer.  We laten je graag zien wat er al weer kan in Halderberge.