Hotel & Klooster Bovendonk

Ervaar de Cuypers bouwstijl in klooster Bovendonk te Hoeven. Bezoek het complex tijdens een rondleiding of overnacht zélf op deze bijzondere plek.

Geschiedenis

Op de plaats waar nu Klooster Bovendonk staat was al in 1232 een buitenverblijf van de broeders van de Abdij van Hemiksem bij Antwerpen. Deze broeders hebben eeuwenlang het gebied tussen Bergen op Zoom en Breda bestuurd vanuit de “Uithof Bovendonk”. Rondom Bovendonk hebben verschillende oorlogen gewoed en het landgoed is dan ook in handen geweest van verschillende eigenaars waaronder Napoleon en Willem van Oranje. Naar het schijnt heeft Napoleon nog enige tijd op het landgoed verbleven.

De “witte bouw” is het bestuurscentrum van de broeders in de regio. Na verschillende uitbreidingen en verbouwingen begint het landgoed steeds meer zijn huidige vorm te krijgen met een tiendschuur, boerderijen en verschillende bijgebouwen. In 1853 wordt het Bisdom van Breda opgericht op de gronden van Bovendonk. De priesteropleiding van het Bisdom vestigt zich in het pand waarmee Bovendonk een seminarie wordt. Vanuit heel Zuid-Nederland stromen de studenten toe. De opleiding groeit en al snel voldoet het bestaande gebouw niet meer.

In 1895 krijgt befaamd architect Pierre Cuypers de opdracht van het Bisdom om een nieuw seminarie te ontwerpen. Dit doet hij na eerder al het Rijksmuseum, Vondelkerk en de Basiliek van Oudenbosch te hebben gebouwd. Het bijzondere gebouw dat Pierre Cuypers neerzet is het huidige Bovendonk, maar nog zonder de kapel. Zijn bouwmotto “geen symmetrie maar harmonie” zie je in veel details terug, van de friezen boven de ramen tot de vloeren in de gangen en de colonnades in de binnentuin.

Rijksmonument Bovendonk

Bovendonk is een van de meest bijzondere gebouwen van de gemeente Halderberge. Nog steeds huist de priesteropleiding van het Bisdom Breda in het pand. Daarnaast is het gebouw in gebruik als hotel, grand café, officiële trouwlocatie en conferentiecentrum. Gedurende het hele jaar zijn er rondleidingen op Bovendonk, in de zomermaanden zelfs wekelijks. Daarnaast is het pand, buiten partijen en bruiloften om, gratis te bezoeken.

Grand Café

Als u toch op Bovendonk bent, geniet dan in het Grand Café, op het terras of in de binnentuin van een lekker kopje koffie, huisgebrouwen bier, lunch of diner. De menukaart staat vol met smakelijke gerechten voor zowel de grote als de kleine honger. Voor fietsers en wandelaars is Bovendonk tevens de perfecte startplaats. Aan de receptie zijn routes verkrijgbaar en E-Bikes kunnen gratis opgeladen worden aan de voorzijde van het pand.

Hotel

Een bezoek aan West-Brabant begint bij Hotel Bovendonk. Waar vroeger de priesters hun studiekamers en verblijven hadden zijn nu hotelkamers ingericht. De 48 hotelkamers hebben uitzicht op het omliggende landgoed of de binnentuin van het klooster. Bovendonk ligt centraal tussen Breda, Bergen op Zoom en Willemstad en is daarmee de ideale uitvalsbasis voor een cultureel en historisch weekendje weg in Nederland. Oudenbosch ligt op slechts 5 kilometer van Hoeven waarmee de Basiliek, St. Louis en andere bezienswaardigheden binnen enkele minuten te bereiken zijn.

Andere bezienswaardigheden in de buurt