Botanische tuin Arboretum

Het leven op scholen en internaten was meer dan werken en studeren. Er werd ook volop ruimte gemaakt voor buiten zijn, sport en ontspanning in parken en tuinen. Zo ontstond op vele plekken in Oudenbosch een rijkdom aan groen. En soms kon dat groen natuurlijk ook weer helpen bij het onderwijs over de levende natuur. Groen was er ook volop rond Saint-Louis.

Oudenbosch trok bezoekers van over de hele wereld. Scholieren, hun familie, studenten van overzee, religieuzen… Ook omdat ze Oudenbosch gemakkelijk konden bereiken met de trein. Deze vele bezoekers waren een buitenkans voor de boomkwekers: die lieten graag hun handelswaar zien. Dit deden ze onder andere in de lanen, perken, parken, begraafplaatsen en kloostertuinen en bij kerkelijke feesten. Zo hadden de boomkwekers een prachtig podium, kregen zij een wereldnaam, en deden zij overal goede zaken.

Het huidige Arboretum bestaat sinds 1987. Het komt voort uit de samenvoeging van de kloostertuinen van de broeders van Saint-Louis en paters Jezu√Įeten en hun collectie bomen en planten.

Deze botanische tuin bestaat uit een Europese, Amerikaanse¬†en Aziatische plantenverzameling. Je vindt er bijzondere collecties paardenkastanjes, sneeuwbes en specerijstruiken. Het Arboretum kent ruim 2500 verschillende bomen en planten. De tuin is 4 hectare groot inclusief vijver, theekoepel en plantenkas. Bij de ingang passeer je de voormalige bakkerij van het Jezu√Įetenhuis. Dit is nu het entreegebouw en is een rijksmonument, ontworpen door Nicolaas Molenaar, een leerling van architect Pierre Cuypers.