fbpx

De 5 kernen van Halderberge

De vijf kernen van Halderberge

Gemeente Halderberge zul je op een landkaart niet snel terug vinden. Het is namelijk een samenvoeging van, zoals wij het noemen, ‘de vijf kernen’. Dorpen OudenboschOud GastelHoevenBosschenhoofd en Stampersgat vormen samen de gemeente Halderberge.

Een stukje onontdekt gebied voor de toerist, maar meer dan het bezoeken waard. Of je hier nu komt voor de rust of juist opzoek bent naar avontuur, genieten doe je sowieso in de vijf kernen van Halderberge.

Oudenbosch
Oudenbosch is dan toch wel de bekendste in het rijtje, ons ‘Koepelstadje’. Al van ver is de koepel van de Basiliek te bewonderen, waardoor je dan ook niet echt om Oudenbosch en Halderberge heen kunt. Als je denkt dat dat de enige highlight in het dorp is, zit je goed mis. Er is zoveel meer religieus erfgoed te bewonderen. Tijdens je bezoek aan Oudenbosch waan je je haast in een Italiaans dorp. Deze Italiaanse sfeer is te danken aan niemand minder dan Pastoor Hellemons. Zijn liefde voor het Roomse leven is vandaag de dag nog steeds te voelen.  Lees meer of boek alvast je stadswandeling met gids.

Oud Gastel

Oud Gastel is misschien een klein dorpje binnen Halderberge, maar heeft wel drie grote highlights. Het dorp wordt getekend door twee kerken; de Sint-Laurentius kerk, een neogotisch bouwwerk uit 1906 en de de Hervormde kerk, aan Dorpsstraat 13, uit 1809. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is het Mastboomhuis aan Dorpsstraat 44. Dit huis is gebouwd uit 1874. Henry Mastboom is de laatste bewoner van dit huis geweest. Nadat hij in 1999 kwam te overlijden is alles gebleven zoals het was: het hele interieur, de kalender en zelfs de vliegenmepper op tafel.

 


Hoeven
Als je Hoeven kent, dan ken je vast ook “Bosbad Hoeven” tegenwoordig Splesj!. Dit waterspeelparadijs voor jong en oud ligt in het Pagnevaartbos tussen Hoeven, Bosschenhoofd en Oudenbosch. Jaarlijks wordt de bekende Fietsvierdaagse Hoeven georganiseerd waar veel bezoekers op af komen. Hoeven is dan ook een ideale plek om te starten met fietsen in West-Brabant. Er zijn diverse restaurants met een uitstekende kaart te vinden in Hoeven en ook de Van Gogh-fietsroute loopt door Hoeven met een luisterpaal in het centrum. Liever ook wat cultuur snuiven? Bezoek van Hotel en conferentiecentrum Bovendonk.

 

Bosschenhoofd

In Bosschenhoofd draait het om luchtvaart. Bij het binnenrijden van het dorpje zie je Breda International Airport, beter bekent als het vroegere ‘Seppe’. Vanuit hier is het mogelijk een rondvlucht te maken of een parachutesprong te wagen. Gevestigd aan het vliegveld is het Vliegendmuseum, waar oude vliegtuigjes te bewonderen zijn en waar kids zelf in een vliegtuig mogen zitten. Genoeg van al het avontuur? Dan kom je tot rust met een heerlijke wandeling in de natuur door het Pagnevaartbos. Hapje eten of een drankje doen? Bij restaurant De HaardBrasserie De ReiskofferEetcafé Stroop of de Cockpit zit je altijd goed.

Stampersgat

Op bezoek naar de ultieme rust? Dat vind je in Stampersgat zeker. Een klein dorpje gelegen langs de Dintel, met weinig activiteit, maar genoeg ruimte om te fietsen, wandelen met uitzicht over de Polders. Een ideale uitvalsbasis voor een mooie route langs de vijf kernen van Halderberge.

Enthousiast geworden en denk je erover misschien ook een nachtje te blijven slapen? Bekijk dan eens de overnachtingsmogelijkheden. Er zijn genoeg campings, B&B en hotels in Halderberge.

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers