De 5 Dorpen van Halderberge

De 5 dorpen van Halderberge

Gemeente Halderberge vind je op een landkaart niet terug. Het is namelijk een samenvoeging van, zoals wij het noemen, ‚Äėde vijf kernen‚Äô. Dorpen Oudenbosch, Oud Gastel, Hoeven, Bosschenhoofd en Stampersgat vormen samen de gemeente Halderberge. Een stukje onontdekt gebied voor de toerist, maar meer dan het bezoeken waard. Of je hier nu komt voor de rust of juist op zoek bent naar avontuur, genieten doe je sowieso in de vijf dorpen van Halderberge.

Stampersgat

Op bezoek naar de ultieme rust? Dat vind je in Stampersgat zeker. Een klein dorpje gelegen langs de Dintel, met weinig activiteit, maar genoeg ruimte om te fietsen, wandelen met uitzicht over de Polders. Een ideale uitvalsbasis voor een mooie route langs de vijf kernen van Halderberge. Leuke tip: picknick bij goed weer ín rivier de Mark. Bij het haventje van Stampersgat staan 10 picknicktafels, waar je (het best gekleed in badkleding) kunt picknicken, terwijl je met je voeten in de rivier dobbert. 

Enthousiast geworden en denk je erover misschien ook een nachtje te blijven slapen? Bekijk dan eens de overnachtingsmogelijkheden. Er zijn genoeg campings, B&B en hotels in Halderberge.

Oudenbosch

Oudenbosch is dan toch wel de bekendste in het rijtje, ons ‚ÄėKoepelstadje‚Äô. Al van ver is de koepel van de Basiliek te bewonderen, waardoor je dan ook niet echt om Oudenbosch en Halderberge heen kunt. Als je denkt dat dat de enige highlight in het dorp is, zit je goed mis. Er is zoveel meer religieus erfgoed te bewonderen. Tijdens je bezoek aan Oudenbosch waan je je haast in een Italiaans dorp. Deze Italiaanse sfeer is te danken aan niemand minder dan Pastoor Hellemons. Zijn liefde voor het Roomse leven is vandaag de dag nog steeds te voelen. Lees meer of boek alvast je stadswandeling met gids.

Oud Gastel

Oud Gastel is misschien een klein dorpje binnen Halderberge, maar heeft wel twee grote highlights. Het dorp wordt getekend door twee kerken; de Sint-Laurentius kerk, een neogotisch bouwwerk uit 1906. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is het Mastboomhuis aan Dorpsstraat 44. Dit huis is gebouwd uit 1874. Henry Mastboom is de laatste bewoner van dit huis geweest. Nadat hij in 1999 kwam te overlijden is alles gebleven zoals het was: het hele interieur, de kalender en zelfs de vliegenmepper op tafel. Het dorp is gevuld met veel panden met mooie voorgevels, wat een wandeling door het dorp zeker de moeite maakt.

Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch

In Oudenbosch zijn verschillende highlights en musea te bezoeken. Maar Halderberge heeft veel meer te bieden tijdens jouw bezoek aan West-Brabant. Op het Toeristisch Informatiepunt in het station van Oudenbosch vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan Halderberge of West-Brabant. Onze vrijwilligers helpen je graag!

Markt 57 Oudenbosch (Basiliek H.H. Agatha en Barbara)
info@visithalderberge.com

Hoeven

Als je Hoeven kent, dan ken je vast ook ‚ÄúBosbad Hoeven‚ÄĚ, tegenwoordig Splesj!. Dit waterspeelparadijs voor jong en oud ligt in het Pagnevaartbos tussen Hoeven, Bosschenhoofd en Oudenbosch. Jaarlijks wordt de bekende¬†Fietsvierdaagse Hoeven¬†georganiseerd waar veel bezoekers op af komen. Hoeven is dan ook een ideale plek om te starten met fietsen in West-Brabant. Er zijn diverse restaurants met een uitstekende kaart te vinden in Hoeven en ook de Van Gogh-fietsroute loopt door Hoeven met een luisterpaal in het centrum. Liever ook wat cultuur snuiven? Bezoek dan Hotel en conferentiecentrum Bovendonk.

Bosschenhoofd

In Bosschenhoofd draait het om luchtvaart. Bij het binnenrijden van het dorpje zie je Breda International Airport, beter bekent als het vroegere ‚ÄėSeppe‚Äô. Vanuit hier is het mogelijk een¬†rondvlucht¬†te maken of een¬†parachutesprong¬†te wagen. Gevestigd aan het vliegveld is het Vliegendmuseum, waar oude vliegtuigjes te bewonderen zijn en waar kids zelf in een vliegtuig mogen zitten. Genoeg van al het avontuur? Dan kom je tot rust met een heerlijke wandeling in de natuur door het Pagnevaartbos. Hapje eten of een drankje doen? Bij¬†restaurant De Haard,¬†Brasserie Louis,¬†Eetcaf√© Stroop,¬†Restaurant Bargo¬†of¬†de Cockpit¬†zit je altijd goed.

De gemeente Halderberge ligt in West-Brabant, tussen Roosendaal en Breda. De snelwegen A17 en A58 lopen door de gemeente.

De dorpen Oudenbosch, Hoeven, Stampersgat, Oud Gastel en Bosschenhoofd maken deel uit van de gemeente Halderberge.

Halderberge is een veelzijdige gemeente met 5 dorpen en veel bossen en polders. Oudenbosch staat bekend om zijn religieus erfgoed, voornamelijk de Basiliek H.H. Agatha en Barbara. Ook Waterspeelpark Splesj! in Hoeven is bekend bij velen. Het is één van de grootste waterspeelparken van Europa. Rondom Breda International Airport ontdek je alles over luchtvaart in het Vliegend Museum of als je vliegtuigen gaat spotten. Voor watersporters zijn de rivieren Mark, Dintel en Roosendaalsche Vliet de place to be.