Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Een wereldreis in één museum Het Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum Oudenbosch is een uniek museum. Het is ontstaan rondom de collectie van de Broeders van Saint Louis, die uit hun omgeving en missiegebieden objecten verzamelden rondom de thema’s natuur, volkenkunde, geografie en archeologie. De collectie werd gebruikt als lesmateriaal van de Broeders voor het Jongereninstituut van Saint Louis.

Openingstijden

  • maandag : Gesloten
  • dinsdag: Gesloten
  • woensdag: 13:30 - 16:30
  • donderdag: Gesloten
  • vrijdag: Gesloten
  • zaterdag: 13:30 - 16:30
  • zondag: 13:30 - 16:30

Voor elk wat wils

In het museum vind je op de bovenverdieping de Natuurzaal met een bijzonder karakter, ingericht in de originele 19e-eeuwse stijl. Hier zijn o.a. prachtige levensgrote diorama’s met opgezette dieren te bewonderen. Daarnaast is er een kleine expositie Archeologie, die vooral aan Broeder Christofoor te danken is. Hij begon in de jaren ‘50 al met deze collectie.

In de Zaal Volkenkunde is een nieuwe, veelzijdige expositie te bezichtigen over de Witte Paters. Hier worden hun relatie tot Oudenbosch, hun missie in Afrika, en hun strijd tegen de slavenhandel belicht.

Op de Zaal Geologie zijn gesteenten en fossielen te zien. Hier kom je meer te weten over de vorming en afbraak van gesteenten én de geologische geschiedenis van Nederland. Er zijn ook  vitrines met mineralen, waaronder één met mineralen die met opvallend UV-licht van kleur veranderen.

Leerzaam én leuk voor jong en oud

Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. In de gehoorzaal is een speciale “Doe-tafel”, waar objecten bekeken, gevoeld en uitgeprobeerd kunnen worden. Hier zijn tevens kleurplaten en kleurtjes voor de allerkleinsten, terwijl er ook een kopje koffie, thee en limonade genoten kan worden (inbegrepen in de toegangsprijs!).

In de museumwinkel zijn boeken, sieraden, mineralen, fossielen, voorwerpen uit tropisch Afrika, fotokaarten en meer te koop. Voor het basisonderwijs zijn er aparte groepsbezoeken te boeken. Ook doet het museum jaarlijks mee met de Museumschatjes van de Erfgoed Brabant Academie.

Tickets boeken

Bezoek website

Andere locaties in de buurt