Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Het Natuurhistorisch- en Volkenkundig museum is een uniek museum. Ontstaan rondom de collectie van de broeders van Saint Louis is een collectie verzameld rondom geografie, de mens, natuur en milieu. Een wereldreis in één museum dus!

Een reis door de tijd aan de hand van lesmateriaal en exposities

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum van Oudenbosch exposeert collecties op het gebied van: Geologie, Archeologie, Levende natuur, Milieu en Volkenkunde. Je vindt er een tentoonstelling over vogels, de mens en het milieu én objecten uit voornamelijk Indonesië, China en Congo, verzameld door de Paters. Daarnaast komt u meer te weten over het ontstaan van gesteenten én de geologische geschiedenis van Nederland.

Het bijzondere van het museum is dat De broeders van Saint Louis rond 1840  de bescheiden Volkenkundige collectie aan het museum schonken. Daarvoor was dit lesmateriaal van de Broeders voor het Jongereninstituut van Saint Louis. Op deze wijze werden de leerlingen wereldwijzer gemaakt en maakte het de lessen levendiger. Nu biedt het wederom leerlingen inzicht over de wereld, maar vooral hoe het destijds werd ingezet.

Leerzaam én leuk voor jong en oud

De leuke en leerzame speurtocht zorgt ervoor dat het ook leuk is voor de kinderen. Tijdens de speciale doemiddag, zijn er nóg meer kinderactiviteten: kleding stempelen, nestkasten bouwen, stenen slijpen enz. De educatieve dienst van het museum organiseert gedurende het jaar diverse activiteiten voor belangstellenden, zoals (veld)excursies, lezingen enz. In de museumwinkel zijn mineralen, gesteenten, voorwerpen uit tropisch afrika, fotokaarten en meer te koop. Voor het basisonderwijs biedt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum (i.s.m. het Netwerk Milieucoördinatoren Basisonderwijs) educatief materiaal aan ter ondersteuning van de docenten.

Andere bezienswaardigheden in de buurt
Visit Halderberge | Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch

Toeristisch Informatiepunt Halderberge

Vorige
Volgende
Saint Louis - audiotour stadswandeling Visit Halderberge
Welkom terug!

We hebben je gemist. Er kan gelukkig steeds meer.  We laten je graag zien wat er al weer kan in Halderberge.