Botanische tuin Arboretum

Van april tot oktober is de botanische tuin Arboretum in Oudenbosch een groene oase van rust in het hart van Oudenbosch. Geniet van de lentebloei in het voorjaar en van de bijen en vogels in de zomer. De botanische tuin is één van de hoogtepunten van Oudenbosch.
  • maandag : Gesloten | dinsdag: 13:30 - 16:30 | woensdag: 13:30 - 16:30 | donderdag: 13:30 - 16:30 | vrijdag: 13:30 - 16:30 | zaterdag: 13:30 - 16:30 | zondag: 12:00 - 17:00

Van moestuin tot botanische tuin

Wandel langs de unieke bloemen en plantenverzameling van het Arboretum in het hart van Oudenbosch. De botanische tuin, die in Engelse vorm is aangelegd bestaat uit een Europese, Amerikaanse en Aziatische plantenverzameling. Deze verzameling wordt onder andere gevormd door de bijzondere collecties paardenkastanjes, sneeuwbes en specerijstruiken. Sommige collecties bestaan uit meer dan 60 verschillende soorten. De tuin is 4 ha. groot inclusief vijver, theekoepel en plantenkas. Het Arboretum kent ruim 2500 verschillende bomen en planten. In het bijzonder kent de botanische tuin een majestueuze Treurbeuk. De ingang is gevestigd in de voormalige bakkerij van het klooster. De bakkerij is bovendien een rijksmonument, gebouwd door een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers.

Geschiedenis van Botanische tuin Arboretum

De rijke historie van de tuin is begonnen toen in 1835 de Latijnse School naar het terrein van het huidige Arboretum verhuisde. Later is met name door de Broeders van Saint Louis en de paters Jezuïeten dit gebied ingevuld. In 1987 is men begonnen met de inrichting en collectievorming van het gebied tot een botanische tuin. De tuin is constant in ontwikkeling. Door de bijzondere collectie is de tuin het gehele jaar een kleurrijk geheel. Het Arboretum is de groene parel in het historische hart van Oudenbosch, tegenover de Basiliek van Oudenbosch.

Bezoek de botanische tuin

Botanische tuin Arboretum Oudenbosch is van april tot en met oktober geopend. In het voorjaar is de tuin een lust voor het oog met een bonte collectie voorjaarsbloeiers, prachtige bloesembomen en het geluid van vogels in de bomen. Maar ook in de zomer en het vroege najaar is er veel te zien in het arboretum. Het hele jaar door worden er evenementen en activiteiten georganiseerd. Een overzicht van de activiteiten vind je in de agenda van het Arboretum.
 
Nog meer ontdekken van Oudenbosch? Bezoek dan naast het Arboretum ook de andere parels in het historisch hart van Oudenbosch. Ontdek de Italiaanse invloeden van Pastoor Hellemons tijdens een stadswandeling.
Andere locaties in de buurt