Klein maar fijn: de 5 bijzondere musea in West-Brabant, Halderberge

Ben je op zoek naar een leuk uitstapje. Wij tippen je 5 bijzondere musea in West-Brabant. Ze zijn klein, maar fijn en ieder met een heel eigen thema. Leer meer over de luchtvaart bij Vliegend Museum Seppe, of herbeleef de jaren ’90 in het Mastboomhuis. Waan je in het heelal bij Sterrenwacht Tivoli, ontdek het bijzondere verhaal van de pauselijke strijd in het Zouavenmuseum en leer meer over diverse volken en de natuurhistorie in het NVM. Kortom; er valt genoeg te ontdekken in Halderberge. Laat je verrassen!

#hiermoetjezijninbrabant

Oudenbosch

Zoals de naam al doet vermoeden: natuurliefhebbers halen hier hun hart op, want meer dan de helft van het museum is ingericht met vitrines vol natuur. Leer meer over het leven in sloot & plas, het bos en op de heide. Je vindt er een grote collectie vogels, een zoogdierenvitrine, een presentatie over het leven van planten en een heuse vlindercollectie. Je staat zelfs oog in oog met een zee arend, die in 1853 in de Wouwse Plantage werd neergeschoten.

Uiteraard is er in dit West-Brabantse museum ook aandacht voor diverse volken over de hele wereld. Er is een Afrika collectie en sinds de heropening van 1 juni j.l. vind je er een collectie van de Witte Paters, die een connectie hadden met Oudenbosch en zich inzette tegen de slavernij in Afrika. Er is aandacht voor voorwerpen, hun cultuur en gebruiken.

We kunnen wel stellen dat dit museum een mooi gevarieerd aanbod heeft om eens lekker een middag een duik te nemen in de geschiedenis.

Photo’s by @adrianusLaros

Musea West-Brabant

Oudenbosch

Niet zo van het aardse, maar wél heel erg gefascineerd door alles wat er zich buiten planeet aarde afspeelt? Dan kun je Oudenbosch niet verlaten zonder een bezoek aan de oudste volkssterrenwacht van Nederland: Tivoli. In dit museum in West-Brabant vertellen de gastvrije vrijwilligers je enthousiast van alles over sterrenkunde. Bekijk diverse items die zijn opgesteld in het kleine museumpje, maar kijk vooral je ogen uit in de koepel die bovenop het Jezuïtenklooster is gevestigd. Je kan met de Maksutov Telescoop het heelal bekijken en van alles leren over het zonnestelsel, de sterren en de planeten.

Leuk feitje!
Wist je trouwens dat deze Sterrenwacht hét back-up station was van Apollo XI. Als het destijds mis zou zijn gegaan in Houston zou Oudenbosch de communicatielijnen overnemen.

Photo’s by: Adrianus Laros

Oudenbosch

Ooit van een Zouaaf gehoord? Ontdek een stukje historie in het museum. De zouaven waren vrijwilligers die tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat verdedigden tegen de Italiaanse nationalisten. Zij waren herkenbaar aan hun uniform met pofbroek. 

De paus deed een oproep aan alle katholieke jongens om de staat te verdedigen. 11.000 jongens kwamen hier op af. Nederland vormde met maar liefst 3100 jonge mannen, de grootste club. Vanuit heel het land kwamen zij naar het verzamelpunt Oudenbosch, ze reisden vervolgens naar Brussel af voor hun keuring. Na Brussel was het volgende station: Rome.

In Rome liepen de zouaven wacht, ze marcheerden, hielpen bij het verplegen van de ziekte cholera en streden bij verschillende slagen. Uiteindelijk konden de troepen van de paus de veel talrijkere Italianen niet weerstaan. In 1870 is de strijd verloren en keerden de Zouaven terug naar hun land.

In het museum vind je veel voorwerpen en documentatie terug uit deze tijd. Een vrijwilliger staat paraat en beantwoord graag jouw vragen.

Bosschenhoofd

Het zijn vaak die kleine musea waar een gezin zich het best kan vermaken en het Vliegend Museum Seppe hoort daar bij. De collectie is overzichtelijk en gevarieerd.

In het Vliegend Museum staan fotogenieke klassiekers met tot de verbeelding sprekende namen als Piper Cub en Tiger Moth, Boeing Stearman en Saab Safir. Dit zijn niet de jets die je kent van je citytrip of zonvakantie. Dit zijn vliegtuigen op menselijk formaat. Tweezitters en vierzitters. Dubbeldekkers, hoogdekkers, laagdekkers. Lasnaden en popnagels, instrumenten en knoppen. Stermotor achter de propeller, cilinders in het zicht. Alles dat je ziet ademt avontuur!

Skyhigh

De echte waaghalzen maken zelf een rondvlucht in zo’n vliegtuig of gaan voor een parachuttesprong, een écht uniek plaatje gegarandeerd!

Bijkomen doe je in restaurant de Cockpit, waar je ook nog eens een fantastisch uitzicht hebt op de landingsbaan. 

Photo by: _Michelle_Green_

Kijkje in de cockpit

Het mooist is om een rondleiding te nemen van één van de vrijwilligers. Zij kennen de vliegtuigen, wijzen op interessante details en zetten kinderen (en ouders) aan het denken. Je ontdekt waar ze vandaan komen, waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze werken. Met een beetje geluk en goed weer zie je de vliegtuigen niet in de museum, maar in de lucht. Neem plaats in restaurant de Cockpit voor een hapje of drankje met uitzicht op de landingsbaan.

Oud Gastel

Het huis waar de tijd stil staat en het altijd 1999 blijft. Een bijzonder bouwwerk, maar met een nog bijzonderder verhaal. De laatste bewoner lijkt net vertrokken. Alles ligt nog op zijn plek. Het huis is een verzameling van een fascinerende burgemeestersfamilie. Het interieur, de verhalen en portretten zijn allemaal bewaard gebleven. Met een gids of IPad ga je op ontdekkingsreis in dit bijzondere huis.

Burgemeestersfamilie

Henri Mastboom, de laatste bewoner van het Mastboomhuis, laat het huis na aan de Mastboom-Brosens Stichting. Om het levenswerk van zijn ouders in stand te houden. Generatie na generatie werd Oud Gastel geregeerd door de familie. Het burgemeesterschap werd overgedragen van vader op zoon. Totdat dit niet meer vanzelfsprekend was. Met Henri eindigt deze bijzondere bloedlijn die een grote invloed hebben gehad op de politiek en economie.

Musea West-Brabant
Over het huis

Een pand gebouwd in de 19e eeuw door een voorname familie. Een interieur dat in de loop van 150 jaar verzameld is. Antieke meubelen, stapels paperassen en persoonlijke herinneringen. Deze bijzondere burgemeesterswoning is altijd in handen geweest van de familie Mastboom, tot het overlijden van de laatste telg, Henri Mastboom. 

Benieuwd geworden naar deze bijzondere musea in West- Brabant? Breng dan een bezoek de gemeente Halderberge! Deel jouw unieke kiekje op social media en vergeet ons niet te taggen! #visithalderberge en #hiermoetjezijninbrabant