Sterrenwacht Tivoli

De zon, de maan, Pluto, Mars, Venus, Mercurius, je ziet ze allemaal vanuit Sterrenwacht Tivoli. Tivoli is de oudste volkssterrenwacht van Nederland ├ęn actief! Je ontdekt hier de geheimen van het heelal maar ook hoe Tivoli een reservestation werd voor de NASA bij Apollo XI.
  • maandag : Gesloten | dinsdag: Gesloten | woensdag: Gesloten | donderdag: Gesloten | vrijdag: Gesloten | zaterdag: Gesloten | zondag: 14:00 - 17:00

Sterrenwacht Tivoli, reservestation van NASA

Sterrenwacht Tivoli wil een plek bieden waar bezoekers en donateurs de sterrenkunde actief kunnen beleven. Tivoli voldoet hierin op verschillende manieren. Het gebouw is geoptimaliseerd voor het uitoefenen van de sterrenkunde. Je kan met de Maksutov Telescoop het heelal bekijken en vanalles leren over het zonnestelsel, de sterren en de planeten. De sterrenwacht is iedere zondagmiddag geopend. Er zijn dan rondleidingen waarbij je alles leert over het begin van de volkssterrenwachten en je kan klokkijken met de reusachtige telescoop op de kerktorens van dorpen en plaatsen in de buurt! Kaarten zijn ter plaatse te koop.

Brasserie & Sterrenwacht Tivoli

In hetzelfde pand als de Sterrenwacht zijn ook een gezellige en knusse brasserie en een leuk restaurant ondergebracht. Hier kunt u terecht voor lunch en diner, maar ook voor een high tea, high wine of high beer. Ook kunt u, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan de Basiliek, genieten van een kopje koffie op het terras. U waant zich tussen alle historische gebouwen echt even in Rome!

Geschiedenis van Sterrenwacht Tivoli

In 1890 werd het Jezu├»etenklooster gebouwd tegenover de Basiliek van Oudenbosch. In dit klooster was een filosofische opleiding gevestigd, toen al met een sterrenwacht. Je zou zeggen dat wetenschap en religie bijna lijnrecht tegenover elkaar staan, maar de Jezu├»eten waren altijd al ge├»nteresseerd in het heelal. Het heelal vertelt de mens namelijk veel over zichzelf. Nadat de sterrenwacht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw enorm aan populariteit won, werd een nieuwe locatie gevonden nabij Bosbad Hoeven. Kort na de oplevering verdween de interesse in de sterrenwacht plotseling snel en daalden ook de bezoekersaantallen aan het begin van deze eeuw. Na jaren van leegstand is de oude volkssterrenwacht Simon Stevin weer in ere hersteld op de locatie waar het allemaal begon, het Jezu├»tenklooster in Oudenbosch. Sinds 2015 is de sterrenwacht weer operationeel met de originele koepel ├ęn telescoop.

Andere locaties in de buurt