fbpx

Sterrenwacht Tivoli

Reservestation  van NASA, Apollo XI

Bewonder de oudste sterrenwacht van Nederland in Oudenbosch.

Sterrenwacht Tivoli wil een plek bieden waar bezoekers en donateurs de sterrenkunde actief kunnen beleven. Tivoli voldoet hierin op verschillende manieren. Het gebouw is geoptimaliseerd voor het uitoefenen van de sterrenkunde. Je kan met de Maksutov Telescoop het heelal bekijken en vanalles leren over het zonnestelsel, de sterren en de planeten. De sterrenwacht is iedere zondagmiddag geopend. Er zijn dan rondleidingen waarbij je alles leert over het begin van de volkssterrenwachten en je kan klokkijken met de reusachtige telescoop op de kerktorens van dorpen en plaatsen in de buurt! Kaarten zijn ter plaatse te koop.

Brasserie Tivoli

In hetzelfde pand als de Sterrenwacht is ook een gezellige en knusse brasserie ondergebracht. Hier kunt u terecht voor lunch en diner, maar ook voor een high tea, high wine of high beer. Ook kunt u, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan de Basiliek, genieten van een kopje koffie op het terras. U waant zich tussen alle historische gebouwen echt even in Rome!

Geschiedenis van Sterrenwacht Tivoli

In 1890 werd het Jezuïtenklooster gebouwd tegenover de Basiliek van Oudenbosch. In dit klooster was een filosofische opleiding gevestigd, toen al met een sterrenwacht. Nadat de sterrenwacht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw enorm aan populariteit won, werd een nieuwe locatie gevonden nabij Bosbad Hoeven. Kort na de oplevering verdween de interesse in de sterrenwacht en daalden ook de bezoekersaantallen aan het begin van deze eeuw. Na jaren van leegstand is de oude volkssterrenwacht Simon Stevin weer in ere hersteld op de locatie waar het allemaal begon, het Jezuïtenklooster in Oudenbosch. Sinds 2015 is de sterrenwacht weer operationeel met de originele koepel én telescoop.

Waar?

Sterrenwacht Tivoli
Jezuïetenplein
Oudenbosch

Sterrenwacht Tivoli Sterrenwacht Tivoli
Jezuïetenplein
Oudenbosch

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers