10 redenen om Brabant dit voorjaar te bezoeken

Nog even en dan begint het buitenleven weer te trekken. Als je er binnenkort een dagje op uit trekt, denk dan ook eens aan Halderberge. Als Halderberge je niets zegt, is dat niet gek. Misschien dat Oudenbosch (met zijn Basiliek) Hoeven (met zijn Bosbad), Bosschenhoofd (Breda Airport), Stampersgat (Suikerfabriek!) en Oud Gastel ( Verwer & Janssen Triathlon) je iets meer zeggen. Er is ontzettend veel te doen in deze bruisende gemeente en vanuit alle windstreken uitstekend bereikbaar!

1. De Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek van Oudenbosch is een geschaalde kopie van de Sint Pieter in Rome. Een prachtig bouwwerk van wereldse allure in het kleine Oudenbosch. 7 dagen per week geopend met gratis toegang. Beklim de wenteltrap met 144 treden naar de imposante koepel en bekijk de Basiliek vanuit een ander standpunt. 

2. De paden op, de lanen in!

Halderberge ligt op de grens van zand en klei, waardoor je bijzondere landschappen aantreft. De natuurgebieden Pagnevaart en Gastels Laag vinden hun oorsprong in de turfwinning. Hierdoor tref je er bijzondere flora en fauna aan! Maak een wandeling of fietstocht door een van de natuurgebieden op een warme dag en laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze gebieden!

3. Bosbad Hoeven & Waterspeelpark Splesj

Zeg je Hoeven, dan zeg je Bosbad, of zoals het grootste waterspeelpark van de Benelux nu heet: Splesj. Vele generaties van kinderfeestjes, schoolreisjes en vakanties zijn in Hoeven voorbij gekomen. Duik in een van de spannende glijbanen of maak een bommetje van de duikplank. Splesj is een dagje uit voor het hele gezin!
 

4. Fietsen en wandelen in Halderberge

 
In Halderberge wordt veel gefietst en gewandeld. Zo start de bekende Fietsvierdaagse Hoeven dit jaar voor de 47e keer! Ruim 1000 deelnemers vertrekken in het Hemelvaarts weekend voor de verschillende afstanden. Maar ook buiten de fietsvierdaagsen en wandelvierdaagsen is het prachtig fietsen en wandelen in en om Halderberge. Zo heeft iedere kern z’n eigen ommetje en zijn er verschillende fietsroutes uitgestippeld.
 

5. De lekkerste streekproducten

Kies je voor een fietsroute in Brabant, dan krijg je te maken met een divers landschap. In de regio Halderberge ontdek je ‘het land van Zand en Klei’. De bodem in dit gebied is een mix van zand en klei grond, ideaal voor teelt van groenten en fruit. Klei is plakkerig en vast, het zit vol voedingsstoffen en houdt vocht goed vast. Ideaal in de droge zomermaanden. De kleigrond levert ons smaakvolle pompoenen en knolselderij. De zandgrond is licht, de spit gaat er vlug doorheen net als plantenwortels. Dit maar het ideaal voor asperges en aardbeien. Brabantse ondernemers en winkeliers werken graag met deze streekproducten. Na je fietsroute door Brabant strijk je neer op een terras voor een streekdiner.

Stel je eigen route samen van de streekproducten routekaart. Op de kaart vind je 14 bedrijven met ieder hun eigen specialiteit. Bij iedere locatie staat een informatiebord over het bedrijf en met een béétje geluk kun je er in één van de winkeltjes ook terecht om dat lekkere stuk fruit of vleesje meer naar huis te nemen. 

6. Langs de parels van Oudenbosch

Als je denkt dat de Basiliek van Oudenbosch het enige monument is dat de moeite waard is, heb je het mis! Het parelpad is een wandeling langs al het moois dat Oudenbosch te bieden heeft en dat is nogal wat. Jongensinternaat St. Louis, Botanische Tuin Arboretum, het bijzondere Zouavenmuseum, Sterrenwacht Tivoli en het Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum en natuurlijk de Basiliek. Op verschillende plaatsen zijn rondleidingen te reserveren. Parelpad
kapel saint louis Oudenbosch

7. Terug in de tijd in het Mastboomhuis

Je stapt de deur binnen en de klok is gestopt. Om half 10 om precies te zijn. In het jaar 1999. De vooraanstaande familie Mastboom-Brosens heeft na het overlijden van de laatste telg, Henri Mastboom, het huis nagelaten aan een stichting. In dit huis tref je een perfect geconserveerd familiehuis aan wat van de burgemeestersfamilie Mastboom behoorde. Neem een kijkje terug in de tijd bij het Mastboomhuis.

8. Samen suppen

In en om Halderberge vind je een hoop water. Perfect om lekker actief bezig te zijn. Huur een kano of boek een suples bij Bobla sup. Ook een aanrader voor tijdens een teambuilding, groepsuitje of familiedag. Sluit het af met een BBQ of streekdiner en jullie dag is compleet. 

9. Vliegtuigen kijken (en aanraken!)

Het vliegveld Breda International Airport is een bezoek meer dan waard! In de zomermaanden is de luchthaven een bestemming van vele hobbyvliegers waardoor de vliegtuigen af en aan vliegen. Vanaf Restaurant de Cockpit heb je een uitstekend zicht op alle activiteit. Bezoek ook het Vliegend Museum waar luchtwaardige oldtimers staan opgesteld. Deze vliegtuigen gaan nog met enige regemaat de lucht in! Vliegendmuseumseppe
 

10. Oudenbosch, we have a problem!

Sterrenwacht Tivoli ligt schuin tegenover de Basiliek en is een verhaal op zich. Deze sterrenwacht was de eerste volkswacht van Nederland. Onlangs is de koepel in zijn volle glorie hersteld. Oudenbosch is zelfs nog even reservestation van de NASA geweest, mochten er problemen zijn in Houston! Oudenbosch, we have a problem! Sterrenwachttivoli
 
Heb jij nog een lente tip die in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@visithalderberge.com of deel de tip met ons op social media @visithalderberge.