Voormalige pastorietuin

Op de plaats van het Jan Gielenplein stond tot ca. 1965 de oude pastorie van Oudenbosch. Deze pastorie is gebouwd in het begin van de 17e eeuw. In 1963 waren er herinrichtingsplannen voor het centrum. Daarbij werd een nieuwe pastorie gebouwd aan de oostzijde van de basiliek. Op de plaats van de oude pastorie kwam een gemeentehuis. Dit is gesloopt in 1995 waarna de ruimte werd ingericht als plein.

Achter de pastorie lag een mooie, grote tuin ingericht met wandelpaden, fruitbomen en kassen. Deze kassen en een gedeelte van de tuin moesten op voorspraak van pastoor de Wit in 1934 plaats maken voor zaal Fidei et Arti (Geloof en Kunst). Hem stond voor ogen om van de rest van de tuin een park te maken waar muziekgezelschappen konden optreden.

De zaal Fidei et Arti bestaat nog steeds en is volop in gebruik. Dit gebouw is ontworpen door de bekende architect Duinstee uit Den Haag in de stijl van de Amsterdamse School. Strakke bakstenen gevels en fraaie symmetrie. Deze voorgevel is in 1978 vervangen waarbij de ingang naar de zijkant verhuisde. In 2023 is het gebied opnieuw ingericht. De voormalige pastorietuin was daarvoor een bron van inspiratie.