Saint Louis

De ondernemende pastoor Willem Hellemons en vader Vincentius (J. Huijbrechts) stichtten in 1840 Instituut Saint Louis. Met als doel: opvoeding en vorming van de mannelijke jeugd.

Het begon klein. Met enkele jongens in een bescheiden woning in Oudenbosch. Het groeide uit tot dit plein met gebouwen van Romeinse allure, gedomineerd door de Grote Kapel.

De Grote Cour is nu een stille binnenplaats. Ooit was het een speelplaats te midden van klaslokalen en slaapzalen van de internaatsleerlingen. Overal zat gaas voor de ramen. Dan kon er naar hartenlust worden gevoetbald.

De Heilige Aloysius Gonzaga (1568-1591) werd door de broeders gekozen als hun beschermheilige. Omdat op het deftige internaat veel Frans werd gesproken, werd Aloysius hier Louis, vandaar de naam Saint Louis. Hij was een telg uit een machtige Spaans-Italiaanse familie. Maar Aloysius koos niet voor macht en rijkdom; hij stelde zijn leven in dienst van de zieken en behoeftigen. In de kerk groeide hij uit tot beschermheilige van onder andere jeugd en studenten. Een symbool dat goed paste voor de Broeders van Oudenbosch. Hun leefregels waren gebaseerd op de religieuze orde van de Jezuïeten.