Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Als religieus centrum stond Oudenbosch goed bekend in Nederland. De broeders van Saint Louis legden als docenten de basis voor wat in de opvoedkunde ‚Äėaanschouwelijk onderwijs‚Äô heet. Dat betekende: niet alleen theorie aanbieden uit schoolboeken, maar leerlingen oog in oog laten staan met objecten uit de hele wereld. Dat was een vooruitstrevende vorm van onderwijs.

Veel broeders en paters waren geleerden en onderzoekers, en legden ook verzamelingen aan. Vogels, en andere dieren, stenen en mineralen, volkenkundige en archeologische voorwerpen… Zo ontstond dit speciale museum. En nog steeds speelt het een belangrijke rol voor het onderwijs in de streek.

Het museum is gevestigd in de voormalige school ‚ÄėRegina Coeli‚Äô. Het gebouw toont architectuurinvloeden van het eclecticisme waarbij verschillende stijlen worden gecombineerd en is een gemeentelijk monument. De detailleringen van de gevels (ambachtelijke vaardigheid is zichtbaar in het metselwerk), de kozijnen en dakoverstekken zijn bijna allemaal nog gaaf. De ligging van het gebouw herinnert aan de sociale geschiedenis van Oudenbosch als onderwijscentrum.