Jezuïtencollege

In ongeveer 1830 werd aan de Markt een Latijns college gesticht. In 1839 werd het college overgenomen door het vicariaat Breda (missiegebied waaraan nog niet de status van aartsbisdom is toegekend). Het werd een kleinseminarie, dat is de vooropleiding voor de eigenlijke priesteropleiding. Het neoclassicistische pand aan de Markt werd het huis der professoren. In 1878 betrokken de Paters Jezuïeten het college en breidden dit uit met een imposante tuinvleugel, ontworpen door Architect Nico Molenaar. Deze Molenaar is een leerling van Pierre Cuypers en overal in Tivoli zie je de grote invloed van deze beroemde architect. Sierlijk metselwerk, torentjes, kappen en smeedwerk. Zowel binnen als buiten is daar nog genoeg van te zien.

De Jezuïeten waren vanouds verbonden met hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Een sterrenwacht hoorde daar natuurlijk ook bij. Dit college heeft de oudste Volkssterrenwacht van Nederland. Onderzoek in de ruimte had ook met het geloof te maken; het idee was dat je in de kosmos sporen kon vinden van Gods schepping.

Meer zien: Bezoek de Sterrenwacht Tivoli, de medewerkers vertellen u er graag alles over.

Meer bouwkunst, van iets later maar in dezelfde sfeer, is te zien in Oud Gastel. In 1910 werd daar een nieuw neogotisch kerkgebouw neergezet, tegen een oude kerktoren uit de vijftiende eeuw.