Algemene begraafplaats

Kijk goed rond en je ziet meer dan alleen een begraafplaats. Hier stond – op de hoogste plek van Oudenbosch – ooit de kerk St Agatha. Deze middeleeuwse kerk werd in 1882 afgebroken. Zo’n eeuwenoud monument afbreken zou nu ondenkbaar zijn. Maar destijds vond men ‘m gewoon te oud, en vooral te klein voor de grote parochie. Monumentenzorg bestond nog nauwelijks en de grootse plannen voor de nieuwe Basiliek van Oudenbosch trokken meer belangstelling. Wel kwam er een kleine kapel St. Agatha gemaakt van de stenen van de kerk. De naam leeft bovendien voort in de benaming van de Basiliek H.H. Agatha en Barbara.

De begraafplaats is vanaf 1440 in gebruik, maar de meeste graven zijn niet ouder dan 150 jaar. Het graf van pastoor Hellemons staat op het hoogste punt van de begraafplaats, op de plaats van het altaar van de oude kerk. Het is gemaakt door architect Peeters en gemaakt door steenhouwer Creton.

Het Heilig Hartbeeld – ook goed zichtbaar vanaf De Markt – is door pastoor de Wit op 15 augustus 1922 onthuld. Het is gemaakt door J. Custers. Speciaal hiervoor werd een neo-barokke boog in de muur gemaakt die moest aansluiten op de architectuur van de basiliek.