fbpx

Howard sprong uit zijn vliegtuig en moest zich vermommen als boer

HOEVEN – Waar nu de spelers van voetbalvereniging Hoeven hun wekelijkse training afwerken, stortte op zondag 17 september 1944 een Dakota C-47 Stoy Hora neer. De bemanning met onder meer de piloten Howard Cannon en Frank Krebs had het vliegtuig al verlaten met een parachute. Het plaatselijke verzet ontfermde zich over drie bemanningsleden van wie Howard Cannon het later nog tot senator van de staat Nevada wist te schoppen.

Geschreven door Corné Verschuren

De operatie Market Garden was in volle gang. De Amerikaanse piloot Howard Cannon had parachutisten gedropt in de omgeving van Nijmegen. Op de terugweg naar Engeland werd de Dakota C-47 Stoy Hora beschoten boven Breda. “Op de hoogte van de Hoevense Beemden zijn ze uit het vliegtuig gesprongen. Het vliegtuig maakte een draai van 180 graden en is hier op het terrein neergekomen”, vertelt Jos Vermunt, zittend op het huidige trainingsveld.

 

Volgens Vermunt was de plaatselijk bevolking er als de kippen bij om de sigaretten, chocolade en snoep die nog aan boord van het vliegtuig lagen in te pikken. “Het was in een tijd dat er niet zoveel beschikbaar was. Voordat de Duitsers kwamen, was het toestel al leeg. Maar de Duitsers waren eigenlijk meer geïnteresseerd in de piloten en de bemanning.”

Terwijl de bemanningsleden met hun parachutes een plek zochten voor een zachte landing, werden ze vanaf de grond beschoten door Duitse patrouilles. “Het is nog zacht uitgedrukt, als ik zeg dat het niet prettig was”, vertelt Howard Cannon later.

Drie bemanningsleden landden op een aardappelveld, waar de gerooide aardappels in kuilen waren opgeslagen. Vermunt: “De Duitsers dachten dat de Amerikanen zich onder de aardappels verstopt hadden, maar die waren zo helder geweest om na de landing naar een sloot te kruipen en takken over zich heen te trekken. De Duitsers hebben hen niet meer gevonden.”

Verzetslieden en de marechaussee, die ook een rol speelde in het verzet, vonden de bemanningsleden en zeiden dat ze terug zouden komen als het donker was. “Samen hebben ze de drie bemanningsleden weggehaald van het land. Een paar dagen later werden ze op een motor naar het magazijn van V&D in Breda gebracht. Toen het daar te heet onder de voeten werd, is de beslissing genomen om de bemanningsleden naar de Belgische grens te brengen.”

Verkleed als boer werden ze, onder begeleiding van de broers Charles en Frans Marijnissen, op de fiets naar Wernhout gebracht waar ze onderdak kregen op een boerderij. Ze durfden pas naar buiten te komen toen ze de geallieerden op het erf Engels hoorden spreken.

Howard Cannon overleed in 2002 op 90-jarige leeftijd.
Na zijn diensttijd werd hij senator voor de Democraten in de staat Nevada. Begin jaren zestig vertelde hij in een interview aan De Telegraaf dat hij in Nederland heeft ervaren wat de werkelijke betekenis van vrijheid is. “We moeten nooit vergeten om daarvoor te vechten”, aldus Cannon in de krant.

Brabant Remembers
Brabant staat uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Brabant Remembers doet dat aan de hand van 75 bijzondere verhalen van Brabanders over de impact van de oorlog op hun leven. De uitgebreide verhalen zijn ook te lezen op de site van Brabant Remembers. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers