Gek op natuur

Hé natuurliefhebber, kom je wandelen, fietsen en varen?

In het rustige Halderberge is het goed toeven. De rust op zoeken en er écht even helemaal tussenuit zijn is niet moeilijk. Huur een fiets, trek je wandelschoenen aan en ga op pad. In Halderberge vind je bossen, polders en veengebied, waar het in ieder seizoen heerlijk is. Ook waterrecreanten kunnen hun lol op. Meer aan met je eigen boot, maak een rondvaart, huur een kano of maak een rondje met de sup.

Natuurlijk genieten in Halderberge

In Halderberge zijn er 3 natuurgebieden om heerlijk te wandelen en fietsen. Het Pagnevaartbos is een gebied van zo’n 35 hectare en is vrij te bezoeken. Het bos bevind zich tussen de dorpen Bosschenhoofd, Oudenbosch en Hoeven. In de omgeving tref je op zijn tijd een restaurant of café voor een welverdiende horeca-stop.

Ten zuid-Westen van Oudenbosch ligt natuurgebied ‘het Gastels laag’. Het gebied bestaat uit schraalgrasland, blauwgrasland en een oud elzenbroekbos van zo’n 23 hectare. De natuurkenner vindt hier bijzondere flora en fauna.

Ten noorden van Hoeven ligt een oase van rust: de Hoevense Beemden. Het is een gebied met een rijke geschiedenis in het teken van de strijd tegen het water. Sporen van turfwinning, inpoldering en landbouw zijn nog duidelijk zichtbaar. Er ligt een onverhard fietspad door het gebied.

In Bosschenhoofd is het Pagnevaartbos gelegen. Bosschenhoofd
en het Pagnevaartbos. In dit bos ligt de Pagnevaartvijver. Deze vijver staat regelmatig droog. De pagnevaart is een overblijfsel van een oude turfvaart.

Voor de kleine buitengenieters

In Oud Gastel is een Speelbos gecreeërd voor de kids waar ze vrijuit kunnen spelen. De jeugd kan hier niet alleen naar hartelust rennen, crossen, klimmen en hutten bouwen, maar ook de natuur zien, voelen en ruiken. Zo is er een blotevoetenpad, een wilgentenentunnel, een insectenhotel, zijn er stap- en zitpalen, evenwichtsbalken en hangen er in en rondom het speelbos maarliefst twintig zelfgeschilderde vogelhuisjes. Ook een reusachtige picknicktafel en zitbank ontbreken niet. Daarbij is zoveel als mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt zoals boomstammen, takken, schelpen, zand en stenen. Leuke kabouterpaaltjes wijzen de kinderen van verschillende kanten de weg naar het speelbos toe.

Het water op

Varen in Halderberge doe je op rivier de Mark of Dintel. Aanmeren met je eigen boot kan in één van de drie havens. Ook het maken van een rondvaart, het huren van een kano of een sup behoort tot de mogelijkheden.

De botanische tuin van Oudenbosch

Van april t/m oktober is het mogelijk om het Arboretum van Oudenbosch te bezoeken. De voormalige tuin van de broeders is nu een fantastische verzameling van bomen en plantensoorten. Tijdens je bezoek meer te weten komen over alles wat hier is aangepland? Boek dan een rondleiding en enthousiaste gids vertelt je hier graag meer over.

Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch

In Oudenbosch zijn verschillende highlights en musea te bezoeken. Maar Halderberge heeft veel meer te bieden tijdens jouw bezoek aan West-Brabant. Op het Toeristisch Informatiepunt in het station van Oudenbosch vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan Halderberge of West-Brabant. Onze vrijwilligers helpen je graag!

Markt 57 Oudenbosch (Basiliek H.H. Agatha en Barbara)
info@visithalderberge.com

Alle natuurtips in Halderberge