fbpx

Wandel- en fietsroutes in West-Brabant

West-Brabant is de fietsregio bij uitstek. Het landschap van West-Brabant vraagt er om per fiets ontdekt te worden. Fiets door polders, bossen en over dijken langs rivieren en kanalen of over prachtige uitgestrekte heides langs de Belgische grens. Het kenmerkende West-Brabantse landschap is ontstaan door de ligging op zowel zand- als kleigrond. Typisch voor West-Brabant zijn de vele dorpjes en stadjes waar je altijd een café of restaurant vindt voor een kop koffie met iets lekkers voor tijdens een pauze in uw fietstocht. Kortom, lekker fietsen in West-Brabant! Op deze pagina vindt u bijzondere wandel- en fietsroutes in West-Brabant of kunt u zelf een wandel- of fietsroute samenstellen.

Direct naar de fietsroutes

Knooppunten fietsroute West-Brabant

In heel Noord-Brabant is een uitgebreid knooppuntennetwerk aangelegd om de mooist mogelijke fietstochten te kunnen maken. De combinatie met al het erfgoed in Oudenbosch, Hoeven en Oud-Gastel maakt het de ideale uitvalsbasis voor prachtige fietstochten, wandelingen en uitstapjes: alleen, samen of met het hele gezin. De verschillende fietsroutes gaan langs het erfgoed, lekker de bossen in of lekker de polder in. Vanuit Halderberge ben je binnen een uur fietsen in Breda of Willemstad en ook Roosendaal ligt om de hoek. Laat je verrassen door al de mooie routes in Halderberge en daarbuiten.

Waar ga je fietsen in West-Brabant?

Het West-Brabantse landschap is erg afwisselend. Op de noordelijke kleigronden fietst u over dijken, door polders en kleine dorpen zoals Klundert, Zevenbergen en Steenbergen. Meer in het zuiden liggen meer oud-Brabantse landschappen die fietsen ook tot een waar plezier maken. Oude turfvaarten, heides, bossen, de Brabantse Wal en historische plaatsen zoals Oudenbosch, Zundert en Bergen op Zoom, fietsroutes in West-Brabant zijn niet voor niets zo afwisselend!

Bekijk hier de mooiste fietsbestemmingen

Halderberge is de perfecte uitvalsbasis om te fietsen in West-Brabant. Centraal gelegen in dit bijzondere gebied fietst u bijzonder afwisselende fietstochten door West-Brabant. Blijft u langer genieten van fietsregio bij uitstek West-Brabant? Verblijf dan in één van de hotels of B&B’s of op één van de campings in Halderberge.

Kies je fiets- of wandelroute en start vanuit Oudenbosch

De mooiste fietsroutes  van West-Brabant

Fietsroute grote ronde Halderberge

Zin in een sportief uitstapje? De hele dag met de fiets op pad om het mooie West-Brabant te ontdekken? Dan is de grote ronde Halderberge echt iets voor jou! Een prachtige route van bijna 70 kilometer langs de Mark en Roosendaalse Vliet, door polders en over de Rucphense Heide met tal van mooie stops onderweg.

Bekijk de route Download .gpx

 

Fietsroute rondje Halderberge

Gewoon even een lekker rondje fietsen? Ontdek dan drie van de vijf kernen van Halderberge. Met deze knooppuntenroute is alles eenvoudig te vinden en kom je langs enkele restaurants en brasserie’s voor een welkome onderbreking van de fietstocht.

Bekijk de route Download .gpx

 

Fietsroute Oud Gastel en Stampersgat

Halderberge ontdekken, maar niet teveel kilometers maken? Met dit rondje van 22 kilometer zie je een hoop, maar ben je geen uren van huis en zie je genoeg van dit mooie stukje West-Brabant.

Bekijk de route Download .gpx

 

 

Fietsroute naar Asperge- en wijn boerderij De Santspuy

Deze fietsroute brengt je naar de Santspuy in Etten-Leur, waar je kennis maakt met de lokale producten. Reserveer hier je rondleiding of strijk neer voor een proeverij. Ook onderweg wordt je voorzien van tips voor een lekkere tussenstop.

Bekijk de route
Download .gpx

 

Fietsroute door het Brabantse landschap – 43 kilometer

Deze fietsroute is een echte aanrader voor de natuurliefhebbers. De route brengt je langs veel mooie plekjes in het Brabantse landschap. Met de knooppunten is de route makkelijk te rijden. Je hebt ook direct enkele tips voor een lekkere tussenstop.

Bekijk de route
Download .gpx 

 

Franciscusroute Sprundel

De franciscusroute is een initiatief van Beleef Sprundel. De Franciscusroute voert je langs de vijf kernen van de gemeente Sprundel en het religieuze erfgoed van de dorpen. De brochure is digitaal in te zien of af te halen bij Beleef Sprundel of het Toeristisch Informatiepunt Oudenbosch.

Bekijk de route
Download .gpx
Bekijk brochure

 

Fietsroute langs Mark en Dintel – 66 kilometer

De noordelijke grens van Halderberge ligt langs rivier de Mark, die van Dinteloord naar Breda stroomt. Slingerend langs de rivier liggen prachtige dijken met mooie vergezichten over de beemden, dorpjes en natuurlijk over de Mark en Dintel.

Bekijk de route
Download .gpx

 

Fietsroute naar Vestingstad Willemstad – 64 kilometer

De Zuiderwaterlinie verdedigde jarenlang Noord-Brabant tegen vijanden. Spanjaarden, Fransen en ook Duitsers hadden een harde kluif aan de verdedigingswerken die in Noord-Brabant waren opgetrokken. Dijken doorsteken, verstevigde steden, Noord-Brabant was een onneembare vesting. Fiets vanuit Halderberge naar het prachtige plaatsje Willemstad en kom langs vesting Klundert, Fort Bovensluis en Fort De Hel en laat de geschiedenis op je in werken.

Bekijk de route
Download .gpx

Fietsroute rondje Rucphense Bossen – 46 kilometer

Halderberge ligt op de grens van zand en klei. Dat kan je goed zien aan het landschap.
Ten noorden van Halderberge liggen de polders met kleigronden, iets ten zuiden van Halderberge de zandgronden met rijke en oude bossen. Deze route loopt via Zegge naar de bossen bij Sprundel, Rucphen en Sint Willebrord. In dit gebied werd vroeger op grote schaal turf gewonnen. Dit is nog terug te zien in de turfvaarten die in het landschap te vinden zijn. Met deze fietsroute ontdek je een bijzonder stuk West-Brabant.

Bekijk de route
Download .gpx

Wandelroutes in West-Brabant

Ontdek de kernen van Halderberge met de Halderbergse Ommetjes. Wandelingen door de dorpen en het buitengebied van de dorpen langs de bijzondere plaatsen en plekjes. Laat je verrassen door leuke straatjes, statige huizen, kerken en prachtige uitzichten. De stadswandeling is tevens als audiotour verkrijgbaar.

Wandelroute Parelpad – 2 kilometer

De monumenten in Oudenbosch zijn verbonden door het Parelpad. Waan je even in Rome met de Basiliek, St. Louis, Tivoli en het Arboretum. Het parelpad is individueel te bewandelen maar het is ook mogelijk om bij de verschillende monumenten een rondleiding te krijgen. Meer informatie over het Parelpad en de route

 

 
 
 

Wandelroute Culturele wandeling – 3 kilometer

Bezoekt u het centrum van Oudenbosch en wilt u meer leren over de bijzondere geschiedenis van dit bijzondere dorp? Dan is de culturele wandeling er speciaal voor u! Een wandeling binnen en buiten het dorpshart van Oudenbosch waarbij de verhalen van de herenhuizen, boerderijen en ook het station vertelt wordt. Bekijk de culturele wandeling

 

 

Wandelroute Hoevens Ommetje – 4,5 kilometer

Hoeven stond aan de basis van de ontginning van West-Brabant, vanuit Klooster Bovendonk. Een uithof van de Monniken van de Bernardusabdij te Hemiksem. Ontdek dit bijzondere dorp met het ommetje.

Bekijk de route

 

 

Wandelroute Bosschenhoofds Ommetje – 4,5 kilometer

Bosschenhoofd stond vroeger bekend als Seppe. Bij dit dorp net onder Oudenbosch vind je natuurpark Pagnevaart, Bosbad Hoeven en het Vliegend Museum bij Breda International Airport. Een bijzondere wandeling dorp dorp en bos.

Bekijk de route

 

 

Wandelroute Oud-Gastels Ommetje – 3 kilometer

De bijzondere kern van Oud-Gastel kan perfect te voet worden ontdekt. Met 2 musea, een prachtige kerk en het dorpsbos aan de rand van de kern kan je even lekker uitwaaien. Op de historische markt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Stap tijdens je wandeling binnen in de wereld van het Mastboomhuis of geniet van een drankje op een van de terrasjes.

Bekijk de route

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers