Repatriëringsroute

De gidsen van St. Louis nemen u mee naar het eind van de tweede wereldoorlog. Duizenden Nederlanders keerden terug uit concentratiekampen en werkkampen. Bij aankomst in Nederland kwam je eerst aan bij een Repatriëringscentrum. Bijvoorbeeld in Oudenbosch. Daar begon de weg naar de vrijheid.

Herbeleef de bevrijding van Nederland

In het jaar 1945 werd Nederland officieel bevrijd van de Duitse bezetters. Voor Nederlanders in eigen land een opluchting, maar voor velen begon een lange terugreis uit werkkampen en concentratiekampen. Oudenbosch was een van de Nationale Ontvangst Centra waar een deel van de 300.000 Nederlanders naartoe werden gebracht.

Oudenbosch, één van de Nationale Ontvangst Centra

Na maanden of soms jaren in onzekerheid te hebben verkeerd was Oudenbosch de eerste plaats in Nederland waar ze weer “thuis” kwamen. Het korte verblijf in Oudenbosch, alvorens je gescreend en wel naar huis terug kon gaan ervaar je tijdens de Repatriëringsroute Oudenbosch. De wandeling start in de Botanische Tuin Arboretum en voert je langs de bijzondere plekken en foto’s langs de route onder leiding van één van de Gidsen van St. Louis. Met geluidsfragmenten, kunst en archiefbeeld ontstaat een duidelijk beeld hoe het was om aan te komen in Oudenbosch, gescreend en gecheckt te worden en dan naar huis te mogen.

Rondleiding reserveren

De repatriëringsroute wordt op aanvraag gelopen door de Gidsen van St. Louis. Het is een interessante, andere kijk op de tijd ná de bevrijding van Nederland. Zowel voor familieleden van oud-repatrianten als voor scholieren en historici.

repatriering
Andere activiteiten in de buurt