Geschiedenis van Saint Louis

Pastoor Hellemons richt in 1840 een kloosterorde op om de Oudenbossche jeugd te onderwijzen. Het internaat wordt geleid door de Congregatie van de Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga; beter bekend als de Broeders van Saint Louis. Het begint kleinschalig met enkele leerlingen en een overste, Vader Vincentius. Al snel groeit het aantal leerlingen en worden er ook steeds meer leerlingen van buiten Oudenbosch toegelaten. De kleine woning wordt uitgebreid met verschillende aanbouwen: de Mariabouw, Vincentiusbouw en de Aloysiusbouw. Deze gebouwen werden gebouwd rondom een grote binnenplaats, de grote Cour. Om het plein af te sluiten werd tenslotte de kapel van Saint Louis gebouwd.

Architectuur

De Kapel dateert van 1865 en is ontworpen door Th. Florschutz, tekenleraar aan het instituut, en Josephus Boosten, een Broeder. De kapel doet, net als de Basiliek, denken aan de Sint Pieter in Rome. Dat is niet zo verwonderlijk, want de eerste schetsen waren van pastoor Willem Hellemons. Hij had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de Italiaanse bouwstijl.

De bouw van de Kapel startte gelijktijdig met de bouw van de Basiliek, maar de Kapel kon al 1866 in gebruik worden genomen. De 30 meter hoge koepel is in 1889 gerealiseerd door Prof. C.J. van Swaay, een oud-leerling van het instituut. In de Kapel zijn prachtige versieringen en ornamenten te zien, zoals de bloem- en bladmotieven op het plafond en de beelden in de nissen.

Het orgel is van de hand van Van Bijlaardt en dateert uit 1883. De overige internaatsgebouwen zijn in de loop der jaren verbouwd tot appartementen, verzorgingshuis en hotel. De Kapel, de voormalige internaatsgebouwen en de begraafplaats van de Broeders zijn aangewezen als Rijksmonument.

Evenementen bij Kapel St. Louis

Op gebied van (zakelijke) evenement wordt bekeken of Kapel St. Louis beschikbaar wordt gesteld hiervoor. Afhankelijk van je wensen informeren we met Convention Bureau Halderberge graag naar de mogelijkheden. Mail dan naar info@conventionbureauhalderberge.nl Kapel St. Louis is onder begeleiding van gidsen te verkennen? Een leuke break van je meeting of congres.

Vorige
Volgende