Basilique Sainte-Agathe et Sainte-Barbara Oudenbosch

À l'approche d'Oudenbosch, on aperçoit déjà les dômes imposants de la basilique d'Oudenbosch et de l'internat de garçons Saint-Louis. Une fois à Oudenbosch, vous vous imaginez à Rome. Les beaux bâtiments de style romain, les places, la cour de Saint-Louis, l'observatoire Tivoli. Ensemble, ils forment le cœur historique d'Oudenbosch. Du centre ville, la Basilique est la plus imposante. Cette église est une copie à l'échelle de Saint-Pierre au Vatican et de Saint-Jean de Latran à Rome. Elle n'est pas néerlandaise mais s'inscrit parfaitement dans l'histoire d'Oudenbosch.
  • maandag : 10:00 - 16:30 | dinsdag: 10:00 - 16:30 | woensdag: 10:00 - 16:30 | donderdag: 10:00 - 16:30 | vrijdag: 10:00 - 16:30 | zaterdag: 10:00 - 16:30 | zondag: 10:00 - 16:30

Histoire de la basilique d'Oudenbosch

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Hotel en Klooster Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

La basilique d'Oudenbosch comme lieu d'intérêt

In de Basiliek van Oudenbosch heerst een bijzondere sfeer, het is allesbehalve een gewone kerk. De gedetailleerde voorzijde naar voorbeeld van de Sint Jan van Lateranen met de prachtige beeldhouwwerken, details en hoge bogen nodigt uit tot een bezoek. Bij binnenkomst zie je pas echt hoe immens de Basiliek is, de hoge plafonds, marmeren zuilen en natuurlijk ook de imposante koepel zorgen  samen voor het gevoel dat je niet een gewone kerk bent binnengewandeld. Een hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is ook zeker de apsis, het halfronde gedeelte achter het altaar. Deze prachtig vormgegeven verhoging in de Basiliek met een prachtig glas in loodraam heeft al menig bezoeker doen stilstaan. Het letterlijke hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is de koepel. Deze is te betreden met een 140-treden tellende wenteltrap.

Avant même d'entrer dans la basilique, vous passez devant une statue spéciale. Cette statue raconte l'histoire des zouaves néerlandais. À quelques pas de la basilique se trouve le Musée des zouaves néerlandais, où vous en apprendrez davantage sur cette extraordinaire armée de volontaires qui s'est rendue à Rome pour le pape.

Visite de la basilique d'Oudenbosch

U kunt 7 dagen per week de Basiliek bezoeken, met of zonder gids. Ook zonder gids is er meer dan genoeg te zien in de Basiliek, maar als u geïnteresseerd bent in de verhalen die schuilgaan achter de gemarmerde pilaren, het baldakijn en de rest van deze imposante kerk, dan is een rondleiding onmisbaar tijdens uw bezoek aan de Basiliek. Of u nu alleen of met een groep komt, een rondleiding is tijdens openingstijden, behalve tijdens diensten, bijna altijd mogelijk. U betaalt € 17,00 per groep tot 10 personen. U heeft dan een eigen gids. Voor iedere extra persoon bedragen de kosten €1,00 per persoon. Op zaterdag om 15:00 is het mogelijk om aan te sluiten bij een rondleiding voor €3,50 per persoon. Tickets voor deze openbare rondleiding zijn te bestellen via de ticketshop of ter plaatse bij de gids.

Gidsen spreken naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans. De audiotour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Vous souhaitez garder un souvenir de votre visite à Oudenbosch ? Dans la crypte de la basilique d'Oudenbosch, vous trouverez une boutique proposant un large éventail de souvenirs, d'articles religieux et d'objets de piété.

Andere locaties in de buurt