Oudenbosch Basilica of the Holy Agatha and Barbara

When nearing Oudenbosch, you will see them from afar: The imposing domes of the Basilica of Oudenbosch and the St. Louis Boys’ Home. Once you’re in Oudenbosch it will feel as if you’re in Rome. The magnificent buildings built in Roman style, the squares, the courtyard of St. Louis, the public observatory Tivoli. Together they form the historical heart of Oudenbosch.
  • maandag : 10:00 - 16:30 | dinsdag: 10:00 - 16:30 | woensdag: 10:00 - 16:30 | donderdag: 10:00 - 16:30 | vrijdag: 10:00 - 16:30 | zaterdag: 10:00 - 16:30 | zondag: 10:00 - 16:30

History of the Oudenbosch Basilica

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Hotel en Klooster Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

Visiting the Basilica

In de Basiliek van Oudenbosch heerst een bijzondere sfeer, het is allesbehalve een gewone kerk. De gedetailleerde voorzijde naar voorbeeld van de Sint Jan van Lateranen met de prachtige beeldhouwwerken, details en hoge bogen nodigt uit tot een bezoek. Bij binnenkomst zie je pas echt hoe immens de Basiliek is, de hoge plafonds, marmeren zuilen en natuurlijk ook de imposante koepel zorgen  samen voor het gevoel dat je niet een gewone kerk bent binnengewandeld. Een hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is ook zeker de apsis, het halfronde gedeelte achter het altaar. Deze prachtig vormgegeven verhoging in de Basiliek met een prachtig glas in loodraam heeft al menig bezoeker doen stilstaan. Het letterlijke hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is de koepel. Deze is te betreden met een 140-treden tellende wenteltrap.

Before entering the Oudenbosch Basilica you'll walk across a special statue. This statue is a remembrance to the fallen Zouaves. Just a short walk from the Oudenbosch Basilica you'll find the Dutch Museum of Zouaves, where you can learn more about this special voluntary army that protected the Pope in Rome.

Your visit to the Basilica

U kunt 7 dagen per week de Basiliek bezoeken, met of zonder gids. Ook zonder gids is er meer dan genoeg te zien in de Basiliek, maar als u geïnteresseerd bent in de verhalen die schuilgaan achter de gemarmerde pilaren, het baldakijn en de rest van deze imposante kerk, dan is een rondleiding onmisbaar tijdens uw bezoek aan de Basiliek. Of u nu alleen of met een groep komt, een rondleiding is tijdens openingstijden, behalve tijdens diensten, bijna altijd mogelijk. U betaalt € 17,00 per groep tot 10 personen. U heeft dan een eigen gids. Voor iedere extra persoon bedragen de kosten €1,00 per persoon. Op zaterdag om 15:00 is het mogelijk om aan te sluiten bij een rondleiding voor €3,50 per persoon. Tickets voor deze openbare rondleiding zijn te bestellen via de ticketshop of ter plaatse bij de gids.

Gidsen spreken naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans. De audiotour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Looking for a souvenir of your visit to Oudenbosch? There’s a souvenir shop in the crypt of the basilica which boasts an extensive array of souvenirs, religious articles and devotionals.

Other locations nearby