Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch

Geschiedenis van de Basiliek 

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Conferentiecentrum & Leerhotel Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

De Basiliek als bezienswaardigheid

The Basilica of Oudenbosch has a remarkable atmosphere, it’s anything but an ordinary church. The detailed facade of St. John Lateran with its beautiful sculptures, details and high arches just begs you to pay a visit. Upon entering, you will experience just how immense the Basilica of Oudenbosch really is. The high ceiling, marble columns and of course the imposing dome will make you realise that you haven’t entered just any church. One of the highlights of the basilica is most definitely the apse, the semi-circular part behind the altar. This beautifully designed platform with its gorgeous stained glass has already stunned many visitors. The literal highlight of the basilica is the dome. You can enter it by climbing the 140-step spiral staircase.

Evenementen bij de Basiliek

Op gebied van (zakelijke) evenement wordt bekeken of de Basiliek beschikbaar wordt gesteld hiervoor. Afhankelijk van je wensen informeren we met Convention Bureau Halderberge graag naar de mogelijkheden. Mail dan naar info@conventionbureauhalderberge.nl De Basiliek biedt tevens een rondleiding en audio-tour.  Een leuke break van je meeting of congres en dan kan je meteen even in beweging komen om 140 traptreden te beklimmen, waarna jezelf ongeveer 28 meter boven de kerkvloer bevind.

Previous
Next