Lezing over kunstschilder Meijer de Haan in de Cuyperszaal

De kans dat u nog nooit van Meijer de Haan (1852-1895) heeft gehoord, is vrij groot. Hij kwam pas goed in het nieuws toen op 16 oktober 2012 de opzienbarende kunstroof plaatsvond in de Kunsthal in Rotterdam.

Meijer de Haan was een klassiek opgeleide Amsterdamse kunstschilder, die na hevige kritiek op zijn grote schilderij ‘Uriël Acosta’ naar Parijs uitweek en bevriend raakte met Theo van Gogh, bij wie hij enkele maanden in Parijs aan de Rue Lepic, logeerde. Theo van Gogh stelt Meijer de Haan voor aan Paul Gauguin. Met Gauguin vertrekt hij in 1889 naar de Bretonse kust, waar hij zich aansluit bij de kunstenaarsgroep Les Nabis. De Haan en Gauguin logeren in Bretagne in een klein vissersdorpje, waar De Haan hopeloos verliefd wordt op Marie Henry, de herbergierster van Buvette de la Plage. Als hij Bretagne in 1892 verlaat, is het grote doek ‘Uriël Acosta’ van maar liefst 4.05 x 2.60 meter van de aardbodem verdwenen…

Anton Joosen vertelt met veel passie over het leven van Meijer de Haan. Zijn lezing eindigt met een wel héél verrassend slot. Maar, ontrafelt hij in zijn boek en lezing ook het mysterie van het verdwenen schilderij? Dat is de grote vraag.

Lees Verder

Locatie
De luisterlezing vindt plaats in de Cuyperszaal (onder de Basiliek – ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar door te praten, een boek te kopen en het door de auteur te laten signeren.

Wil je er een compleet uitstapje van maken dan kun je genieten van een diner bij Villa D’este. Reserveren? mail of bel naar +31 (0)165 726 996.

Voor een compleet weekend weg kun je een overnachting boeken bij Hotel Bovendonk or Hotel de Reiskoffer of bij een Bed&Breakfast in Halderberge.

Prijs: €15

07 October 2022

NEEM ALVAST EEN KIJKJE

CONTACT