fbpx

Wat te doen in Oud Gastel

Geschiedenis Oud Gastel

Oud Gastel is een drop in de gemeente Halderberge, gelegen in Noord-Brabant.

De naam ‘Gastel’ wordt voor het eerst genoemd in geschreven bronnen in het jaar 1275. De Abdij van Sint Bernard krijgt een stuk land geschonken. Aan de medewerking van de abdij wordt gevraagd het land van Gastel verder te bewerken. De oudste geschiedenis die Gastel kent is dus van de Parochie. Tot 1287 hoort ‘Gastel’ bij het land van Breda. Hierna komt het in gemeenschappelijk bezit van de Heren van Breda en Bergen op zoom. In 1458 komt er geheel onder het Land van Bergen op Zoom te vallen. In 1533 werd dit land verheven tot Markiezaat.

In 1747 wordt Bergen op Zoom door de Fransen belegerd. Ook Oud Gastel merkt hier de gevolgen van: ‘vreemde’ militairen worden ingekwartierd en de bevolking moet veel vee en foerage afstaan aan de Fransen. Er verrijst een veldschans, Fort Willem, aan de Gastelsedijk West. Dit was een onderdeel van de linie om de Fransen tegen te houden. Ook in 1914-1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog, worden er in het kader van de mobilisatie militairen in het dorp ingekwartierd. Tevens vinden talrijke Belgische vluchtelingen onderdak in het dorp. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt Oud Gastel op 30 oktober 1944 bevrijd.

Wat te doen in Oud Gastel – Noord-Brabant

Voor wie in Oud Gastel iets wil ondernemen hebben we een top 4 lijstje bezienswaardigheden gemaakt.

 1. St. Laurentiuskerk Oud Gastel
  Deze neogotische kerk heeft nog altijd de gotisch toren van de vorige kerk uit 1450.
 2. Het Mastboomhuis
  Het huis waar het altijd 1999 blijft. Nadat de laatste bewoner, Henri Mastboom, in 1999 overleed, had hij één wens: dat alles in het huis exact zo blijft als het die dag was toen hij overleed. Alle klokken staan op het tijdstip van overlijden. De vliegenmeppers liggen op de plaats waar Henri ze ooit liet slingeren en ook de vulpen waarmee hij in zijn dagboek schreef ligt er nog. Heel bijzonder; de tijd heeft hier letterlijk stil gestaan.
 3. De Meeshoeve
  Boerderij de Meeshoeve is een rijksmonument. De boerderij werd in 1900 gestart door de familie Mees.
  Vandaag de dag is het een boerderij waar zorgbehoevenden van allerlei gradaties terecht kunnen.
 4. Natuurgebied het Gastels laag
  Dit is een bijzonder stukje natuur in Halderberge. Sinds 1995 is landbouw hier nog maar beperkt toegestaan om de bijzondere natuur hier zijn gang te laten gaan. Er bevinden zich hier wel 180 verschillende bloemen en planten.

Vakantie in Oud Gastel

Wat langer in Oud Gastel vertoeven? Dat kan. Hoewel het dorpje te klein is om iedere dag iets nieuws te ontdekken, is er in de omgeving ook genoeg te doen. Oud Gastel is daarom de perfecte uitvalsbasis voor een meerdaagsverblijf. Bekijk de overnachtingsmogelijkheden in Halderberge. 

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers