Sprekersacademie: Een avond over Hans de Rijk / Bruno Ernst

Een avond over Hans de Rijk / Bruno Ernst

‘Ik weet niets maar ben nieuwsgierig naar alles’

Hans de Rijk is nauw verbonden met Oudenbosch. Als twaalfjarige kwam hij naar Saint Louis en was er leerling, student en later, als broeder Erich, leraar. Hij bleef als broeder aan het instituut verbonden tot 1967. In 1961 richtte hij de eerste volkssterrenwacht van Nederland (Simon Stevin) op.

Vanuit zijn ongekende, levenslange, vermogen tot verwondering hield hij zich, naast sterrenkunde, intensief bezig met de meest uiteenlopende onderwerpen. Internationale bekendheid verwierf hij onder het pseudoniem Bruno Ernst met zijn boeken over de graficus M.C.Escher. Hans de Rijk werd landelijk onderscheiden vanwege zijn grote bijdrage aan de popularisering van de wetenschap. Onder verschillende pseudoniemen, telkens beginnend met de initialen B.E. publiceerde hij uiteindelijk meer dan 250 boeken.

Omdat Hans de Rijk zovelen wist te inspireren en als broeder Erich ‘zijn’ sterrenwacht aan Oudenbosch heeft nagelaten, hebben wij ervoor gekozen zijn initialen B.E. aan de nieuwe sprekersacademie te verbinden. Met zijn levensmotto ‘Ik weet niets, maar ben nieuwsgierig naar alles’ in gedachten, willen we in de toekomst elke twee maanden een interessant programma gaan aanbieden.

Het programma

  • ‘Een leven lang nieuwsgierig’, een film van RTV-Utrecht uit 2013.
  • Mechtilde de Rijk, zijn dochter, vertelt over haar vader.
  • De betekenis van Bruno Ernst voor de internationale bekendheid van het werk van M.C. Escher, door Judith Kadee, conservator van het museum ‘Escher in het Paleis’ in Den Haag.

Belangstelling?

De eerste avond van de B.E. Sprekersacademie op maandag 27 mei vindt plaats in Cultuurhuis Fidei et Arti, Pastoor Hellemonsstraat 1, Oudenbosch. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten á € 10,-  (incl. consumptie) te bestellen via de website www.fideietarti.nl

Mehr lesen

Prijs: €10

Mai 27, 2024

Uhrzeit: 20:00

ANSEHEN

KONTAKT