Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch

Geschiedenis van de Basiliek 

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Conferentiecentrum & Leerhotel Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

De Basiliek als bezienswaardigheid

In der Basilika von Oudenbosch herrscht eine besondere Atmosphäre. Es ist alles andere als eine normale Kirche. Die detailreiche Fassade mit ihren wundervolle Skulpturen, Details und hohen Bögen, mit der Lateranbasilika als ihre Inspiration, lädt einfach zu einem Besuch aus. Bei Ankunft werden Sie erst wirklich erfahren, wie ungeheuer groß die Basilika ist. Die hohen Decken, die Marmorsäulen und natürlich die imposanten Kuppel werden Sie daran erinnern, dass die Kirche seinem Namen als Basilika auch wirklich gerecht wird. Ein Höhepunkt der Basilika von Oudenbosch ist auch sicherlich die Apsis, der halbkreisförmige Teil hinter dem Altar. Die wunderschön gestaltete Erhöhung in der Basilika mit ihren wunderschönen Glasmalereien hat schon viele Besucher den Atem geraubt. Der sprichwörtliche wie buchstäbliche Höhepunkt der Basilika von Oudenbosch ist die Kuppel. Sie können die 140 Stufen der Wendeltreppe erklimmen und die Kuppel aus nächster Nähe erstaunen.

Evenementen bij de Basiliek

Op gebied van (zakelijke) evenement wordt bekeken of de Basiliek beschikbaar wordt gesteld hiervoor. Afhankelijk van je wensen informeren we met Convention Bureau Halderberge graag naar de mogelijkheden. Mail dan naar info@conventionbureauhalderberge.nl De Basiliek biedt tevens een rondleiding en audio-tour.  Een leuke break van je meeting of congres en dan kan je meteen even in beweging komen om 140 traptreden te beklimmen, waarna jezelf ongeveer 28 meter boven de kerkvloer bevind.

Zurück
Weiter