fbpx

Aloysius dag 23 juni 2019 – Ontdek Historisch Oudenbosch

Na een succesvolle eerste editie van de Aloysius dag in 2018, staat er ook dit jaar weer een goed gevulde dag op de planning! Alle bezienswaardigheden in Oudenbosch openen hun deuren. Maak er dus een gezellig dagje Oudenbosch van en bezoek niet alleen de befaamde Basiliek, maar ook het Zouaven- en Natuur- Historisch museum en Sterrenwacht Tivoli. Bewonder de verschillende bouwen gevestigd bij de kapel van Saint Louis. Maak een mooie wandeling door het Arboretum en vergeet niet op zijn tijd neer te strijken voor iets lekkers in één van de gezellige lunchrooms of restaurants!

Meer weten over de bezienswaardigheden of nieuwsgierig naar de oorsprong van deze speciale dag? Je leest het hier…

 

 Meer dan alleen de Basiliek

Oudenbosch is een historisch dorp in het Zuid-Westen van Brabant. Wanneer je door het Brabantse landschap rijdt kun je er haast niet omheen: de enorme koepel van de Basiliek is al van ver te bewonderen. Eenmaal in het dorp vraag je je haast af of je nog wel in Nederland loopt. Met het nalatenschap van de broeders van Saint Louis en Pastoor Hellemons waan je je al snel in Italiaanse sferen. De verschillende historische gebouwen én de historische tuin ‘het Arboretum’ maken Oudenbosch tot een perfecte locatie voor een dagje weg.

Saint Louis = Heilige Aloysius

De Broeders van Saint Louis hebben heel wat betekent voor Oudenbosch. Een speciale dag om even extra stil te staan bij al het moois dat zij hebben achter gelaten, is daarom op zijn plaats.

Het begon met de komst van Willem Hellemons als pastoor. Na het voltooien van zijn opleiding in Rome keerde hij terug naar Nederland en kwam hij terecht in Oudenbosch. In 1840 stichtte Pastoor Hellemons een kloosterorde met als doel de Oudenbossche jeugd te onderwijzen. Deze parochie werd vernoemd naar de ‘Heilige Aloysius Gonzaga’ en werd in het Frans vertaalt naar ‘Saint Louis’. Dit jongensinstituut werd met de Maria-, Vincentius- en Aloysiusbouw een enorm complex. In 1865 verrees als kers op de taart de Kapel van Saint Louis.

De heilige student Aloysius Gonzaga

Aloysius Gonzaga werd in 1568 in Italië geboren. Tijdens zijn leven zorgde hij voor de zieken. Aloysius was 23 jaar oud toen hij stierf aan de pest. Na zijn dood werd hij in 1726 door paus Benedictus XIII heilig verklaard. Door diezelfde paus werd hij uitgeroepen tot ‘patroon van jonge studenten’. Meerdere instellingen en universiteiten zijn naar hem vernoemd.

Stadswandeling met gids

Al nieuwsgierig geworden naar dat historische Brabantse dorp, maar heb je op 23 juni al plannen?  Vanaf juli organiseert Visit Halderberge in samenwerking met de gidsen van Saint Louis een Stadswandeling. De gids neemt je mee langs alle mooie plekjes In Oudenbosch en vertelt je meer over de historie. De stadswandeling is nog t/m september iedere zaterdag en zondag te boeken. Direct je plaats reserveren doe je hier.

 

 

 

 

 

 

OVER VISIT HALDERBERGE

Visit Halderberge is de website voor uw verblijf, weekendje weg én vakantie in Halderberge. Of u nu op zoek bent naar een leuke activiteit, een bijzondere overnachting zoekt of komt fietsen of wandelen, u vindt alle informatie op deze website. Kunt u niet vinden wat u zocht? Stuur ons dan gerust een mail. We helpen u graag verder!

Voor ondernemers